„Въглищните райони у нас трябва да бъдат икономически зони с нулев данък”, смята кандидатът за евродепутат

България измина дълъг път към Евросъюза, предоговаряне на членството ни е невъзможно, трябва да се разговаря с всички. В рамките на договорите ни можем да защитим интересите си. Не трябва да мислим как да проверим правилата, а как да се възползваме от тях, така че да отстояваме приоритетите на страната. Това заяви в ефира на "Твоят ден" Гергана Алексова - кандидат за евродепутат от БСП.

Проданов: България може да инициира среща между ЕС, Украйна и Русия за постигане на мир

Според нея Зелената сделка може да бъде предоговорена. "Въглищните райони у нас трябва да бъдат икономически зони с нулев данък, за да може да се привлече и друг бизнес. Това може да стане с регламент на ЕС. Само в Германия, в област Рур, има подобни въглищни централи, но те не ги затварят. Нашите също трябва да могат да останат в микса, например, да се използват като вид акумулатори. Някои работници просто ще трябва да се преквалифицират. Друг важен приоритет е пълноправното ни приемане в Шенген, евродепутатите имат голяма роля в убеждаването това да се случи. Чрез транспортен коридор "Три морета" - Балтийско, Черно и Средиземно, може да се подобри комуникацията с другите държави членки", коментира тя.

Алексова е магистър по право на ЕС, дълги години е работила в железопътния сектор. "Достойното място на България в алианса е моята тема. Евродепутатите можеха да се справят много по-добре. Те участват в законодателните инициативи и европейските закони. Българските интереси трябва да заемат водещо място. Искаме връщане на ЕС на гражданите", посочи още тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова