Коментара си той направи от Швейцария

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки? Наблюдаваме как риториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират. Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война - с предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка, инструктори, съветници, контрактори, каквито има на територията на Украйна. Това коментира президентът Румен Радев. 


„Има държави, които казват, вчера го каза и главният секретар – използвайте нашите далекобойни оръжия да удряте дълбоко в тила на Русия. Русия отговаря: „Аз вече имам правото да удрям вас”. Според вас това как може да приключи? Трябва да си даваме много сериозна сметка, че в ход е ескалация и в говорене, в реторика, в медии и в действия. Очаквам, ако нашите политици, не могат да го осъзнаят, обществото ни да си дава сметка. Време е българските политици да си отворят широко затворените очи по тази тема и да полагат усилия за по-бързо прекратяване на тази война, за намиране на пътища за мир, основани на международното право. А не само да повтарят тези, които на някои от тях не са им много ясни”, настоя държавният глава.

Във връзка с критиката от премиера Димитър Главчев, че казаното е част от хибридната атака, президентът каза: „Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе някакво решение. Ако някоя друга държава провокира пряк сблъсък с Русия, ние нали сме член на НАТО. В момента това няма какво да го обсъждаме”.

Парламентарно представените партии реагираха на изказване на Радев за Украйна

По думите му има „интересен момент” с вътрешнополитически изказвания. „Виждам, че някои истерични реакции на точно моите тези, които са последователни, ясни, принципни, които защитават националния интерес и би трябвало да срещат разбирането и подкрепата на нашите политици, издават страх и зависимости у някои хора. И това е наистина проблем, на който трябва да се намери решение, очаквам в най-скоро време. Чуваме изпразнени от съдържание клетви в евроатлантизъм на хора, които се самоетикетират за евроатлантици, без да разбират точно за какво става въпрос. Техните демонстративни действия и клетви издават по-скоро някаква грижа за тяхното собствено политическо оцеляване, а не за бъдещето на България”, каза още Радев.

Относно това, че няма да успее да се срещне с Йенс Столтенберг, който е в България, президентът каза: „Надявам се, че новината няма да бъде „Радев избегна срещата със Столтенберг”. Поканите ми от президентите на Унгария и на Швейцария, и от президента на МОК, са отдавна. Тези дати са съгласувани отдавна, много преди да стане ясно, че ще има такава Парламентарна асамблея и кога ще бъде тя. Преди да стане ясно, че в България ще дойде генералният секретар на НАТО”, поясни той и изрази надежда, че със Столтенберг ще продължат конструктивния диалог на Срещата на върха на НАТО през юли.

„Здравият разум не може да се асоциира с всяване на страх. Ние сме длъжни и като политици да предвидим всички възможни сценарии, включително и най-лошия. И да работим така, че този сценарий да не се реализира, а не да спомагаме той да се осъществи. Историята на редица конфликти започва така – оръжия, муниции, разузнавателна информация, инструктори и съветници на място. По никакъв начин не искам да плаша никого, призовавам за трезв разум. Ако нещо не е ясно, нашите политици, които вземат решения, могат да се допитат до експерти. Въпросът не е само чисто политически. И то от хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче, но вземат решения”, категоричен е Радев.

Президентът призова: „Ако някой е много напорист в тези свои решения, призовавам всички наши народни представители и хора с власт, които вземат решения за изпращането на оръжия, за ескалация, да преминат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват за България. Има хора, които, без да им мигне окото, вземат решения, които могат да доведат до риск за живота на други хора, но те няма да подложат своя собствен живот на риск”, смята държавният глава. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase