Там пожарите стават все по-чести и по-мащабни

На север от Арктическия кръг ледовете се размразяват поради необичайно високите температури. Това отстранява въглеродния диоксид от Земята. Горещото време предизвиква и горски пожари.

Дали е възможно да се възстанови мащабната гора, опустошена от огъня в Канада? Там дори земята е била жестоко изгорена от пожара. Вместо вечнозелена гора от черен смърч има само овъглени останки от стволове на дървета. Увреждането на почвата е много по-страшно. Торфените почви са устойчиви на огън, когато са влажни, но когато са сухи, могат да са леснозапалими. Пожарите са естествена част от екосистемата в тази гора. 

Колко време е нужно за създаването на торфено блато

По-голямата част от въглерода се съхранява в дърветата. В тази система 80-90% от въглерода се съхранява в почвата. В тази гора пожарите стават все по-чести и по-мащабни. Температурите достигат до 40 градуса, а това е субарктически регион. 

Видеото е част от предаването „Проект Бъдеще“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase