Според институцията това ще допринесе за "засилване на вредното пропагандно влияние върху мирогледа на младите украинци"

Украинското посолство у нас алармира за незаконно депортиране на украински деца в Русия. Публикуваме цялото съобщение, изпратено до медиите в България:

След кратка пауза, свързана, наред с други неща, с „президентската изборна кампания“, руските власти активизираха процеса на депортиране на украинските деца в различни региони на Руската федерация и Република Беларус.

След приключване на „изборната кампания“ окупационният режим насочи усилията си към засилване на контрола върху настроенията в младежка и религиозна среда, както и към увеличаването на обема на износа на крадени украински продукти и суровини.

На този фон окупаторите възобновиха практиката на преместване на деца и младежи в Русия и Беларус под различни предлози, което ще допринесе за засилване на вредното пропагандно влияние върху мирогледа на младите украинци.

В сърцето на войната: Американски магнат строи домове за разселени украинци (ВИДЕО)

Предприемат се активни действия, насочени към ускоряване на асимилацията на граждани на Украйна в регионите на русия. За тази цел правителството на руската федерация отпуска средства за субсидии за предприятия и организации, които наемат принудително разселени (депортирани) граждани на Украйна.

Към април 2024 г. от силите на сектора за сигурност и отбрана на Украйна са записани фактите за пребиваване на граждани от временно окупирани територии (ВОТ) на Украйна на територията най-малко на 61 субекта на русия (предимно в Централния, Южен, Северозападен, Северо-Кавказен, Приволзки, Уралски, Сибирски федерални окръзи и окръг на Далечния Изток).

Представители на страната агресор умишлено не информират държавните органи на Украйна за преместване на цивилно население в русия, включително и деца, което е нарушение на чл. 49 от Конвенцията за защита на цивилното население по време на война (IV Женевска конвенция, 1949 г.).

Руското правителство продължава да създава условия за невъзможност на връщане на депортирани украински граждани, включително деца, на територията на Украйна и ускоряване на тяхната асимилация в руските региони. За тази цел руските власти въвеждат допълнителни социални плащания за населението на ВОТ на Украйна, подчертавайки че такава помощ се отпуска за „населението, пострадало от агресията на киивски режим“.

лагородство по време на война: Доброволци в Киев се грижат за бездомни животни

Цялата вертикала на държавната власт на руската федерация и руските окупационни администрации, действащи във ВОТ на Украйна, окупационните „министерства и ведомства“, подчинените им „образователни и културни институции“, политическите партии, апаратът на комисар по правата на детето при президента на руската федерация, обществени организации, т.нар. благотворителни фондации, „доброволци“, частни лица участват в незаконното извеждане на деца от ВОТ на Украйна в руската федерация.

През 2024 г. федералните и регионалните органи на властта на руската федерация и руска окупационна администрация във ВОТ на Украйна ще продължат да привличат деца от окупираните територии на Украйна към пропагандни събития в русия. Това ще задълбочи интеграцията на младото поколение в социокултурно пространство на Русия, което ще ускори разрушаването на националната им идентичност и по този начин ще създаде условия за подобряване на собствената демографска ситуация.

По-специално, под предлог за „рехабилитация“, се планира да се премести значителен брой деца, в т.ч. и сираци, деца с увреждания и деца в семейства с ниски доходи на ВОТ на Украйна – Автономна република Крим и гр. Севастопол. По време на лятната здравна кампания на 2024 г. на полуострова ще работят 36 санаториума и детски лагери, които ще могат да приемат 19 000 деца в една смяна. На първо място, това са децата на военнослужещи, които участват в „Специална военна операция“ („СВО“), сираци, деца, регистрирани в комисиите за непълнолетни, деца от многодетни семейства и семейства с ниски доходи, деца с увреждания и деца-инвалиди.

Кремъл продължава да включва беларуските държавни органи, институции и организации за незаконно извеждане на украински деца в Република Беларус. Целта е налагане идеологии за „единство на славянските народи“ и русификация на децата.

Да ти подарят нов дом: Разселени украинци получават шанс за нов живот

В резултат на активното сътрудничество с местните окупационни администрации  на ВОТ на Украйна, които се контролират от държавата окупатор, бяха формирани списъци на деца от „преференциални категории“, включително деца с увреждания, сираци и деца от семейства с ниски доходи, с предоставяне на подкрепящи документи, необходими на децата за кандидатстване за почивка, за насочване към лагер „Дубрава“ (Беларус).

За съучастието на Беларус в системната кампания на русия за депортиране на украински децата и тяхното превъзпитание на 16 ноември 2023 г. Лаборатория по хуманитарни изследвания на общественото здраве публикува доклад на Йейлското училище (Yale HRL) по темата: „Сътрудничество между Беларус и Русия в систематичното депортиране на украински деца“, който твърди, че поне 2442 украински деца на възраст от 6 до 17 години, включително деца от социално слаби групи бяха транспортирани в република Беларус.

Политика на незаконно извеждане и осиновяване/регистриране на настойничество над украински деца се прилага активно от руската федерация от 2022 г.

След като Международния наказателен съд в Хага преди година (17 март 2023 г.) издаде заповеди за арест на руския президент и комисар по правата на детето при президента на руската федерация, поведението на представители на Кремъл и техните подчинените стана по-внимателно. За защитниците на правата на човека стана по-трудно да проследяват информация за депортирането на малки украинци от окупираните територии, но това не означава, че този процес е спрял или се е забавил.

Украйна използва всички възможни международни механизми за привличане вниманието на различни страни по света към проблема с незаконното депортиране на украински деца от страна на руски нашественици.

На 2 февруари 2024 г. в гр. Киев, по време на посещението на Министъра на външните работи на Канада М.Джоли беше обявено за началото на работа на Международната коалиция за връщане на украински деца (наричана по-нататък Коалицията). В същия ден в Офиса на Президента на Украйна беше сключен съответният рамков документ за дейността на Коалицията.

Основната цел на Коалицията е координиране на взаимните усилия и задълбочаване на сътрудничеството между Канада, Украйна и държави партньори за разрешаване на проблема на незаконно депортиране и принудително прехвърляне на украински деца в руската федерация.

Коалицията е продължение на плана Bring Kids Back UA (bringkidsback.com.ua), иницииран от Президента на Украйна В.Зеленски, и ключов елемент на четвърта точка на Украинската формула на мир „Освобождаване на пленници и депортирани лица“, отговорен за което е Комисарят на Върховната рада на Украйна по правата човек.

Комисарят на Върховната Рада на Украйна по правата на човека Д. Лубинец информира, че за два месеца от работата на Коалицията 38 деца бяха върнати в Украйна.

​Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Калина Петкова