Според exit poll ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори, както и евроизборите

Лидерите на политическите партии с първи реакции след данните от exit poll. Резултатите на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд” към 20.00 ч., направени и финансирани по поръчка на NOVA, показват, че ГЕРБ-СДС печели предсрочния парламентарен вот, както и евроизборите.

„Никой не постига успех, без да признае помощта на другите. Уверените признаваме тази помощ с благодарност. Благодаря ви, ГЕРБ! Благодаря и на всички, които ни подкрепихте!”, написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във Facebook.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната – Демократична България” Кирил Петков заяви, че партията му ще бъде силна опозиция на „плановете на Борисов и Пеевски да ни върнат към годините на постната пица и рекета”.

„Благодарим ви! Чуваме ви! Ще използваме подкрепата, която ни дадохте, за да бъдем силна опозиция на плановете на Борисов, Пеевски и трети смокинов лист да ни върнат към годините на постната пица и рекета, и да циментират контрола си над службите, регулаторите и съдебната власт за години напред. Ние ще се борим за европейския път на България и ще се противопоставим на всеки опит за корупция и кражби на обществените средства”, написаха от „Продължаваме Промяната – Демократична България” във Facebook.

Председателят на ДПС Делян Пеевски благодари за подкрепата на всички избиратели на Движението. „Благодаря на всеки един от вас, който ни даде своето доверие”, написа Пеевски на официалната страница на движението във Facebook.

„За мен е чест да приема отговорността, която ни дадохте с доверието и подкрепата си. Благодаря! Благодаря, че ни разбрахте и ни се доверихте! Благодаря, че бяхме чути! Готови сме да поемем тази отговорност, заедно с хората, защото те са наш гръб и опора. Вярвам, че ДПС и лично аз ще оправдаем голямото доверие, което ни гласувахте”, пише още председателят на ДПС.

Според лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов съставянето на трипартийно правителство е под въпрос, ако всяка формация спази обещанията си. „Няма да подкрепим друг кабинет, освен ако не е с нашия мандат. Шансовете ни да бъдем втори са големи. Когато излязат първите реални резултати от ЦИК ще можем сами да се уверим в това. Избирателната активност беше ужасяващо ниска”, посочи той.

Костадинов: „Възраждане” има големи шансове да бъде втора

По думите на Костадинов всеки един олигарх може да вкара собствена партия, за да търгува с властта. „Вижда се много бързо кой какво представлява. Това не бива да ни успокоява, защото колкото бързо изхвърляме боклука, толкова по-бързо се трупа още. Да се гласува за безкрайно компрометирали се лъжци не помага на изборния процес и демокрацията. Не бива да казваме, че са ни омръзнали изборите, защото това значи, че ни е омръзнала свободата. Целта ни е да върнем доверието в изборната система в момент на делегитимация на страната”, коментира той. Той е на мнение, че избирателят е забил звучен шамар на държавата. 

Нинова: Ниската избирателна активност е поредният много тежък знак

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обърна внимание на ниската избирателна активност. По думите ѝ това е много тежък знак към всички политически партии и цялата система. Тя благодари на всички, подкрепили БСП, и поздрави излезлите да гласуват. „Позволете резултати и действия оттук нататък да коментираме, след като излязат окончателните данни”, каза още Нинова.

На въпрос какви ще бъдат действията на партията, ако бъдат потърсени за подкрепа от ГЕРБ, лидерът на партията каза: „Мисля, че е излишно след десет години борба с модела „ГЕРБ” да ме питате дали бихме подкрепили ГЕРБ - не”, заключи Нинова. 


​Тошко Йорданов: Единствено „Има такъв народ” удвоява резултатите си

Тошко Йорданов изтъкна, че „Има такъв народ” е единствената политическа сила, която вдига с над 50% подкрепата за себе си. „Чакаме крайните резултати на ЦИК и тогава ще говорим повече”, поясни той.

Станислав Балабанов от своя страна благодари на гражданите, които са подкрепили ИТН. „Това е огромна отговорност и ние го осъзнаваме. В тази едномесечна битка нашите хора по места свършиха много работа, без тях нямаше да успеем”, допълни той. 


Ясно си даваме сметка, че не ни стигнаха времето, ресурса, а може би и умението, да достигнем до повече хора и да превърнем безусловната симпатия и доверие към „Синя България” в реален вот. Това заяви Петър Москов. По думите му „Синя България” се е родила на тези избори.

Москов: Не успяхме да превърнем симпатията към „Синя България” в реален вот

Според него партията е единствената дясна алтернатива у нас. Бившият здравен министър се закани, че „Синя България” тепърва ще трупа доверие и ще убеждава българите в нуждата от дясна алтернатива. „В рамките на 3 до 4 месеца отиваме на нови избори”, прогнозира Москов.


ВСИЧКО ЗА ВОТА 2 В 1 ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase