В спора имаше както поздравления, така и категорични заявки

България остава на пътя за въвеждане на еврото, но дали новата цел да е средата на 2025 г., или началото на 2026 г.? Този въпрос предизвика скандал в пленарната зала. До спорове се стигна и в опит да се посочи чия е вината за това, че се оказахме неподготвени за единната валута от началото на следващата година.

Дори и онези партии, които са твърдо „за” въвеждане на еврото се оказаха разделени по отношение на нова дата цел, която да си поставяме. От „Възраждане”, въпреки че са против еврото също имаха предложение.

„Направо да се запише датата от въпроса за референдума - 1 януари 2043 година. Нещо за което и Световната банка говори”, коментира Костадин Костадинов.

„Винаги сме ви надвиквали, когато искаме. Лошата новина за вас е, че България ще получи решение за въвеждане на еврото догодина през юни и ще влезе в еврозоната на 1 януари 2026 г.”, твърди Йордан Цонев от ДПС.

„Средата на 2025 г. е напълно възможно въвеждането на еврото. Ако няма специален саботаж с участието на служебното правителство, то е напълно възможно”, твърди Мартин Димитров от ПП-ДБ.

Петкова: България е най-напредналата от шестте разглеждани страни за въвеждане на еврото

От изказването на финансовия министър вчера след оповестените доклади на ЕК и ЕЦБ стана ясно, че като по-реалистична се очертава януари 2026 година. Днес Людмила Петкова потвърди, че страната ни ще иска извънредна нова оценка от Брюксел.

„България е най-напреднала от всички шест разглеждани държави по пътя си към въвеждане на еврото. Очакванията са до края на годината да покрием и критерия за инфлация. Тогава ще поискаме извънредни доклади”, подчерта служебеният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова.

От ГЕРБ определиха като провал опитите за овладяване на инфлационните шокове последните 3 години.

„Пследният голям проект на Министерството на финансите по времето на Асен Василев беше обединяване на двете големи приходни агенции. Видяхме, че имаме не успешно тренирани полицейски кучета, а митнически , които носеха пачки”, обясни Александър Иванов.

„От юни 2018 г. България не изпълнява критерия за инфлация. Когато дойдохме ние, не изпълнявахме и критерия за дефицит”, контрира Асен Василев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase