Първият ще се състои тази вечер

Американският президент Джо Байдън и бившият държавен глава Доналд Тръмп тази вечер ще се изправят лице в лице за първия от два телевизионни дебата, които може да се окажат критично важни в оспорваната надпревара за спечелването на нов мандат Белия дом през ноември.

Тръмп срещу Байдън: Какви са очакванията за тона на предстоящия дебат

Кога и къде са дебатите?

Първият дебат ще започне в 21 ч. тази вечер Източно време (ЕТ) (03:00 ч. българско време в петък) по Си Ен Ен и ще бъде излъчен от студиото в Атланта на живо без публика.

Повече от 4 месеца преди изборите на 5 ноември дебатът по Си Ен Ен ще бъде най-ранният президентски дебат в съвременната американска история.

Информационният телевизионен канал Ей Би Си съобщи, че ще бъде домакин на втория дебат на 10 септември, също от студио без публика.

Кой ще участва в дебата?

Си Ен Ен посочи, че само Байдън и Тръмп отговарят на условията за участие в дебата: имат достатъчно щатски гласове, за да могат потенциално да спечелят президентския пост и получават най-малко 15% в четири отделни национални проучвания на регистрирани или вероятни гласоподаватели. Независимият кандидат за президент Робърт Ф. Кенеди-младши не отговаря на условията.

Ей Би Си освен това ще изисква от участниците в дебата да присъстват в достатъчно щатски бюлетини, за да достигнат 270 електорални гласа, както и да получават поне 15% в четири отделни национални проучвания.

Какви са правилата?

В 90-минутния дебат довечера кандидатите ще се явят на еднакви подиуми, ще им бъдат дадени химикалка, хартия и бутилка вода, но няма да могат да използват подсказки и бележки, съобщи Си Ен Ен.

„Микрофоните ще бъдат заглушени по време на дебата, освен за кандидата, чийто ред е да говори“, а модераторите „ще използват всички инструменти, които имат на разположение, за да осигурят спазване на регламентираното време и провеждане на цивилизована дискусия“, отбеляза Си Ен Ен.

Съгласно предварителния жребий, Байдън ще застане на подиума от дясната страна на екраните на зрителите, а Тръмп ще вземе последен думата.

Какво се очаква?

Американските президентски дебати обикновено привличат милиони зрители и исторически са определяли курса на някои надпревари. Този път анализаторите смятат, че има риск и за двамата кандидати, които са в оспорвана надпревара и имат ниско одобрение сред избирателите.

Осемдесет и една годишният Байдън и 78-годишният бивш президент Тръмп са най-възрастните кандидати в историята на САЩ, които са се борили за президентския пост и зрителите със сигурност ще поставят под въпрос когнитивните им способности и емоционална устойчивост.

Привържениците на Тръмп смятат, че Байдън е склонен към лапсуси, които биха могли да засилят опасенията на избирателите за възрастта на президента.

Привържениците на Байдън са на мнение, че дебатът може да засегне Тръмп като изложи на показ неговата избухливост и понякога променящите му се позиции по различни въпроси, като този за абортите.

Предизборният щаб на Байдън се надява да се говори за абортите, а този на Тръмп - за имиграцията, но въпросите ще бъдат определени от модераторите от Си Ен Ен.

Темите на дебата могат да включват: как кандидатите ще се справят с предизвикателствата на постоянно нарастващите цени на стоките, мигрантите по американско-мексиканската граница и продължаващите войни Израел - „Хамас“ и Русия-Украйна.

Ролята на Тръмп в атаката срещу Капитоля на 6 януари 2021 г., усилията му да отмени изборните резултати през 2020 г., и 34-те обвинения срещу него заради плащане на подкуп срещу мълчание също могат да бъдат теми за обсъждане по време на дебата, както и правните неволи пред сина на Байдън, Хънтър, който беше обвинен в лъжа за употребата на наркотици, за да си купи незаконно оръжие.

Какво се случи последния път?

Тогавашният президент Доналд Тръмп и Байдън проведоха два дебата по време на предизборната кампания през 2020 г. Първият протече хаотично още от първата размяна на реплики.

Според агенцията за измерване на телевизионен дял „Нилсън медиа рисърч“, над 73 млн. души са гледали първия дебат Байдън-Тръмп през 2020 г.

Преди втория им дебат, модераторите съобщиха, че ще заглушат микрофона на всеки от кандидатите, за да позволят на другия да говори без прекъсване в първите две минути от всеки сегмент на дебата. Но те се държаха по-цивилизовано и  бутонът за заглушаване не се превърна в основен фактор на дебата.

Третият дебат беше отменен, след като Тръмп даде положителен тест за COVID-19 и прекара три дни в болница. Той отказа да участва във виртуално събитие.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase 

Източник: Валерия Динкова, БТА/Катрин Джаксън, "Ройтерс"