В Професионалната гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин“ обучават заварчици

На фона на все по-острия глад за кадри на пазара на труда - в едно българско училище полагат усилия да подготвят професионални заварчици. В гимназията по механоелектротехника в Петрич учебният процес върви в непрекъсната комуникация с местните фирми.

От няколко месеца в училището работят с много модерни уреди, които помагат на учениците да трупат практика още в класната си стая.

Недостиг на заварчици и шлосери, въпреки заплатите от 3500 лв.

Да си заварчик всъщност се оказва изключително специфична професия, в която е много важно ръката да не трепва, очите да не мигат, а понякога и дъхът да спира. Само тогава заварката се получава.

В гимназията правят всичко възможно да видят учениците си в големите фирми и затова в класната стая разполагат с цяла работилница.

"Тя включва професионален нитмарт заваръчен апарат в газова среда, инверторен електрожен, работни постове и аспиратор, който ни позволява да отнема вредните емисии в заваряването. Имаме всички видове детайли, които са ни необходими да заваряваме - диг-маг заваряване в газова среда, дъгово, ВиК. Детайлите могат да бъдат проверявани - как стои заваръчният шев, въобще как сме направили заварката, можем чисто в електронен вариант да си правим протоколите. Също и да проследим за това как е протекла заварката, колко е добър един ученик, как е започнал и как е приключил учебният му процес", обясни Христо Пешников, учител в Професионална гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин“.

Свива ли се пазарът на труда у нас

Учениците се обучават да заваряват и в 3D платформа. В училището обръщат много сериозно внимание и на подготовката на много търсени кадри у нас – автомонтьорите. За тяхната практика е изграден истински сервиз, в който върху учебен автомобил. В гимназията са убедени, че кадри у нас има, но за да се реализират им е нужно повече време и доверие. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase