Според него партиите трябва да се вслушат в действията на българския народ

Това, което крие най-големи рискове за сигурността на страната и за бъдещето на обществото, е състоянието на политическата система. В тази криза има три аспекта, които могат да генерират сериозни заплахи. Първото нещо е, че има проблем в легитимността. Доверието в парламента е под 10%. Това показва, че народните избранници нямат общественото доверие, за да проведат необходимите реформи. Вторият аспект е свързан с радикализацията с политическата ни система. Когато основните политически субекти в парламента задават граници, става абсолютно невъзможно да се постигне нормална конфигурация. Третото нещо е способностите на политическата ни система да даде това управление, което е необходимо за обществото. Това коментира бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS. 

Джевдет Чакъров след среща с Доган: ДПС трябва да се върне към нормалността

По негови думи, ако от ДПС съумеят да овладеят трусовете в партията, тя ще се стабилизира. „Вредата вече е нанесена. Самият факт, че има напрежение вътре, че няма един монолитен политически субект, който да има предвидимо поведение, когато това нещо липсва, силата и възможността за въздействие върху процесите на съответната политическа партия, падат”, каза още Йовчев.

Буруджиева: Чакъров не се занимава само с изселническите организации, той изразява позициите на Доган

Бившият председател на ДАНС обясни, че пътят оттук нататък, е да има сериозна трансформация в политическите партии. „Една такава реформа може да се извърши бавно и постепенно, както и с по-бързо действия. Рисковете при ДПС са, че все още има група от български граждани с турски етнически произход, при определени процеси биха могли да се почувстват отново изключени от обществения живот и това нещо ще доведе до своите рискове”, добави Йовчев.

„ДПС винаги е била доста силно йерархично действаща структура. Това, което ръководството „спусне” като позиция, то бива изпълнявано”, смята Цветлин Йовчев.

Според него „Величие” е еманация на състоянието на политическата система у нас. „Политическите партии трябва малко по-малко да започнат да се отрезвяват и да слушат какво им казва българският народ”, заяви Йовчев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase