Те встъпиха в длъжност преди половин година

Почти половин година, след като встъпиха в длъжност като конституционни съдии, вече е ясно колко ще е дълъг мандатът на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Днес върховните магистрати решиха той да е 7 години заради забавянето на процедурата по избора им. Стандартно мандатът на конституционен съдия е 9 години.

Белазелков и Атанасова бяха избрани почти 2 години, след като изтекоха мандатите на предшествениците им. 

КС решава колко дълъг да е мандатът на Белазелков и Атанасова

Конституционният съд беше сезиран от президента Румен Радев, според когото са нарушени принципите на прозрачност, публичност и обоснованост при избора им. Държавният глава атакува и решението на предходния парламент, който записа, че Атанасова и Белазелков ще изкарат пълен мандат. Жалба за това подадоха и депутати от 49-ото Народно събрание.

„Конституционният съд обявява само в частта, в която се определя за какъв срок и кой съдия на кое място встъпва. А не изцяло решенията на Народното събрание за избиране на тези двама съдии. Тъй като Народното събрание се забави повече от 2 години да попълни състава на Конституционния съд, то поради тази причина съдиите ще бъдат за 7 години и месеци, а не за 9 години, както предвижда Конституцията”, заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ.

Сега се очаква решението на КС за Шестата поправка, която засяга съдебната власт и служебните правителства.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase