Групата е резултат от работата на "Възраждане" от близо една година, каза Костадинов

На изборите за Европейски парламент Възраждане спечели 13.98% от вота и ще има 3 депутатски места. Вече е ясно и мястото им в Европейския парламент - новосформирана от германската партия "Алтернатива за Германия" парламентарна група – „Европа на суверенните нации“, която обединява 25 депутати от осем държави в Европейския парламент.

В сряда в Брюксел беше учредена нова парламентарна група - "Европа на суверенните нации", която обединява 25 депутати от осем държави в Европейския парламент. Това заяви пред журналисти лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, който посочи, че групата е плод на усилията на партията от близо една година. Той припомни, че от юни миналата година датират първите разговори на "Възраждане" с „Алтернатива за Германия“, след което са последвали разговори и с други политически партии, конференцията на новите лидери на Европа и приемането на Софийска декларация за създаване на обща парламентарна група и обща европейска политическа партия след европейските избори на 9 юни. 

„Възраждане“ учреди нова парламентарна група в ЕП с „Алтернатива за Германия“

Кои са "Алтернатива за Германия", съюзниците на "Възраждане" в Европейския парламент?       

"Алтернатива за Германия" е политическа партия основана през 2013 г. от дисиденти отделили се от традиционната немска десница - Християндемократическия съюз. Според тях под управлението на тогавашния  канцлер на Германия Ангела Меркел, партията се е отдалечила от дясната политика и вече не може да бъде определена като дясна. Te се описват като истинската немска десница, която иска Германия да напусне еврозоната, но не и Европейския съюз.

На изборите през 2013 г. партията не влиза в Бундестага, печелейки само 4.7% под минималния праг от 5% праг.

През 2015 г. недоволството сред десните германски гласоподаватели на Ангела Меркел расте, след като тя взима решението да отвори немски граници, за да приеме наплива от сирийски бежанци. Според много германци държавата им приема много повече мигранти, отколкото могат да понесат, което ще бъде причина за  демографска катастрофа.

Това, съчетано с информация за извършени престъпления от страна на някои новодошли имигранти (като случая по време на новогодишните тържества през 2016 г., когато 1 200 жени стават жертва на сексуално насилие, главно от мъже от мигрантски произход), увеличава недоволството спрямо имиграцията и кара мнозина германци да потърсят партия, която да сложи край на тази криза. Това в техните очи е "Алтернатива за Германия". 

Това е и причината на изборите през 2017 г. с анти-имигрантска си платформа партията да спечели 93 депутата, и да се превърне в главната опозиционна сила.

По това време в партията влизат лица от екстремната десница, включително Бьорн Хьоке - лидерът на партията в Тюрингия. През 2017 г. в своя реч Хьоке заявява: „Ние, германците, сме единственият народ в света, който е поставил паметник на срама (паметникът в памет на убитите евреи по време на Холокоста) в сърцето на своята столица”. Тази негова реч води до множествено критики спрямо партията, но Хьоке така и не е отстранен.

Това е един от множеството скандали свързани с партията, които принуждават по-либералните ѝ членове да я напуснат. Сред тях е и лидерът ѝ -  Йорг Мойтен, който се оттегля, защото според него партията се е отправила твърде много в тоталитарна посока на дясно. 

Това повлиява на репутацията на партията и на изборите през 2021 г. "Алтернатива за Германия" губи 11 депутата, но в същото време увеличава представянето си в бившата ГДР. Поради десетилетията на социалистическа икономика, Изтокът все още изостава в сравнение със западните провинции. След обединението на Източна и Западна Германия, хората в бившата ГДР изпитват много трудности, образованите млади мигрират на Запад и Изтокът изостава с икономическото си развитие. Все още източната част на Германия е значително по-бедна от западната част и мнозина декларират, че в дните на ГДР животът им е бил по-добър и, че управляващите не се справят добре. "Алтернатива за Германия" се възползва от това чувство сред недоволните и консервативни германци от изтока и увеличават влиянието си сред тях. 

В последните две години "Алтернатива за Германия" възвръща позициите си и в  западните провинции основно поради нарастващото недоволството на германците от управлението на социалдемократа Олаф Шолц, както и от неспособността на Християндемократическия съюз да служи като силна опозиция. Според социологични проучвания през 2023 г. подкрепата за партията нараства и през декември "Алтернатива за Германия" е втората най-популярна партия с 22%. Същата година, на изборите в Бавария и Хесен, тя печели най-високия си резултат някога на избори в западна Германия.

Но партията винаги е заобиколена от скандали. В началото на тази година  разследващи журналисти присъстват тайно на среща на крайнодесни групировки в Потсдам, включително и представители от "Алтернатива за Германия". На тази среща присъстващите обсъждат план за ремиграция на имигранти, включително и германски граждани, които те смятат за неасимилирани. Този репортаж допринася към без това скандалния имидж на партията и "Алтернатива за Германия" губи голяма част от новопривлечената си подкрепа. Все пак партията успява да запази второто си място в социологическите проучвания със 17% одобрение.      

Първоначално "Алтернатива за Германия" е близка със сходни европейски партии и става член на крайнодясната групировка в Европейския парламент „Идентичност и Демокрация”.

Но скандалите и екстремизмът в партията продължават. През май 2024 г. ​​Максимилиан Крах, кандидат в листата на "Алтернатива за Германия", в интервю с италианския вестник „Ла Република” заявява, че не всеки в униформа на "Вафен-СС" непременно е бил престъпник. За повечето партии, включително най-голямата в групата „Идентичност и Демокрация” и „Националният сбор” на Марин Льо Пен, това е прекалено, и "Алтернатива за Германия" е изключена от групата с претекст, че партията е станала твърде радикална. 

Дебют в ЕП: На депутатските банки сядат автомобилен състезател, бивш парашутист и инфлуенсър

Връзките с "Възраждане"

В последните две години "Възраждане" се е сближава с "Алтернатива за Германия". През 2023 г. лидерът Костадин Костадинов присъства на конгреса на  "Алтернатива за Германия", а през 2024 г. "Възраждане" кани членове на германската партия на шествията за 3-ти март.

С изключването на "Алтернатива за Германия" от групата „Идентичност и Демокрация” шансовете на "Възраждане" да се присъдени към нея намаляват, тъй като те не искат да приемат партия в близки отношения с германската крайна десница.   

На 10 юли "Алтернатива за Германия" успя да основе политическа група - „Европа на суверенните нации“, най-дясната група в Европейския парламент. Групата включва "Възраждане", чешката партия „Свобода и пряка демокрация”, унгарската „Наша родина”, полската „Нова надежда”, словашката „Движение Република”, френската „Реконкиста” и литовската Съюз „Народ и справедливост”. В групата има 25 евродепутата.

Други партии също проявяват желание да бъдат приети в групата и в следващите дни ще стане ясно дали ще бъдат допуснати. Това, което към момента е известно е, че новата група ще бъде изолирана от останалите, включително и от десните евроскептици, които не искат да се асоциират с "Алтернатива за Германия". За тях тя е твърде радикална.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: vesti.bg