Какви са пораженията

Пожар изпепели вили в Харманли и се разви опасно близо до бензиностанция. Късно вечерта в гасенето се включи и хеликоптер, за да бъдат спасени къщи в района.

Продължава борбата с пожарите в страната

По думите на Димитър Чакалов, директор на областната пожарна служба, пожарът към момента е локализиран. Цялата засегната площ е около 1000 дка.

По първоначална информация причината за огъня е късо съединение. "Изгорели са 10 вили, частично засегнати са шест халета, една кошара с 200 овце е унищожена, както и 150 дка боров масив. Имаше опасност огънят да мине от другата страна на пътя и да засегне голямата вилна зона зад нас", каза той. В близост до огнището е разположена и бензиностанция.

Двама огнеборци са пострадали в пожара. По информация на Чакалов лицата им са били обгорени, но са се включили отново в борбата. В района на селата Криво поле и Малък извор също бушува огън. Според директора на областната пожарна към момента няма опасност за хората и пламъците са далеч от населените места. 

"Огромен беше пожарът. Лошото е, че е близо до града", каза кметът на Харманли Мария Киркова. Тя обеща, че властите ще направят всичко възможно, за да компенсират загубите на стопанина на изгорялата кошара с овце.

Иван Янъков гледа неследственото стадо от баща си вече 20 години. Когато видял пожара от града тръгнал веднага към фермата си. За 5 минути огънят превзел вилната зона. Опитал се да спаси овцете. Днес на място го посрещнаха само кучетата. Всичко останало започва от нулата.

"Животът започва отначало. Как се прави пак стадо, как се прави ферма", каза Янъков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase