След като снощи пламъците стигнаха на 50 метра от българска територия, ситуацията е овладяна

Шести ден продължава пожарът в Гърция в планината Славянка. След като снощи пламъците стигнаха на 50 метра от българска територия, ситуацията е овладяна.

Място остават екипи, които да дежурят, а по-рано през деня на терен беше и вътрешният министър Калин Стоянов.

Пожарът в Гърция: В селата до границата се чуват взривове от мини

Настъпващият с вятъра гръцки пожар се спря пред силата на дъжда и на хората на границата. Горски служители, пожарникари и военнослужещи трябваше да се изправят срещу пламъците в решаващия момент, след който огънят вече можеше да обхване и българската гора.

„Огънят много бързо се промени, защото беше низов в началото беше низов. Но при силният вятър се покачи и стана върхов и много бързо се покачи до нас, защото е много голям склонът”, заяви майор Борислав Войнов, командир на трети механизиран батальон – Благоевград.

Гасенето става ръчно с лопати. На гръб военните носят пръскачки от по 16 литра. Изпразват ги бързо в пламъците и се връщат километър обратно до цистерна, за да пълнят отново. И това докато огънят не е овладян.

„Не беше допуснато разпространение на наша територия, но това не ни успокоява. Дъждът, който вчера се изваля, не беше достатъчно силен да погаси горящите огнища вътре в територията, която е опожарена. И ние днес сме длъжни да продължим активните действия по граничната бразда”, заяви инж. Валентин Чамбов, директор на ЮЗДП.

Пожар в Гърция на 2 км от границата с България (ВИДЕО)

До граничната бразда се стига с високопроходими автомобили. Просеката изглежда надеждно широка, но навсякъде се виждат тлеещи огнища, паднали дървета.

Гръцките власти подновиха гасителните акции по въздух. Два хеликоптера през целия ден изливаха вода в тлеещи участъци. Но това видимо не ги потушаваше.

„Летателната техника не върши достатъчно работа. Те трябва да гасят по някакъв начин, така както го правят нашите колеги от пожарната и военното подразделение”, каза Пламен Поюков, директор на ДГС Катунци.

Мините на гръцка територия продължават да гърмят.

„Чуваха се взривове в гръцка територия, И това ни притесняваше – има притеснение между всички, затова си спазвахме точно пътеката и просеките, които бяха направени и най-вече се движехме по граничната бразда, за да не се отклоняваме. Там беше критичното – да овладеем огъня. Най-вероятно в този пресечен терен мините са противопехотни и те действат при натиск, когато натиснеш мината или я настъпиш, тогава действа, и не може да се рискува”, заяви майор Войнов.

Вътрешният министър Калин Стоянов заяви, че гръцката държава е отказал помощ от България за пожара.

„Аз съм предложил това, което трябва. Само с хеликоптери няма да стане. Ние имаме готовност с много техника и с много физическа сила, но на първо място, както всички трябва да знаем, това е безопасността на хората. Никой няма да допусне човешки крак там. Няма да допуснем някой по някакви причини да бъде изложен на риск. Огнената стихия понякога трудно се преодолява, колкото и техника, колкото и хора да има”, заяви Калин Стоянов.

От българска страна има създадена организация за включване на хеликоптери при нужда. Помощ от въздуха обаче край Петрово ще пристигне само ако пожарът застрашително премине границата.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase