От партията предложиха разговори с всички

Президентът връчи третия мандат на парламентарната група на „Има такъв народ”, а те започват спешни разговори с всички, дори и с независимите депутати.

По-голямата част от партиите и независимите депутати са готови на преговори, но без особен оптимизъм за третия мандат. Първи на срещи ще отидат независимите депутати. Изключените и напусналите парламентарната група на ДПС заявиха, че ще отидат на преговорите. Ще отидат и двете групи на „Величие”, но тези, близки до Ивелин Михайлов, заявиха, че няма да подкрепят третия мандат.

По партии - ГЕРБ и ПП-ДБ предварително заявиха, че ще участват в срещите, но по-скоро в търсене на диалог за следващия парламент. „Възраждане” и ДПС отказват. От БСП смятат, че може да има редовно правителство.

От ИТН предложиха на депутатите в 50-ия парламент нови разговори с всички - начисто. Целта - общо експертно правителство. „Много е важно да видим има ли държавници в момента, а не партийни началници със собствени партийни сметки”, каза Станислав Балабанов.

ИТН получи папката с третия мандат, започва преговори за кабинет от утре

Срещите започват още утре, а първите поканени са независимите. Депутатите от „Величие”, останали до Ивелин Михайлов, заявиха, че трябва да има диалог, но няма да подкрепят третия мандат. „Не виждаме как едно правителство може да проработи и в този смисъл ние не възнамеряваме да подкрепяме такова правителство”, посочи Красимира Катинчарова.

Хората до Николай Марков първо ще чуят какво е предложението. „Ако бъдем поканени на разговори, ще участваме. Но първо винаги ще говорим за политики”, заяви Виктория Василева.

Независимият депутат Калоян Методиев е готов на среща, но не е съгласен с поканата да отиде заедно с депутатите на едната част от „Величие”.

Изключените и напусналите групата на ДПС, начело с председателя Джевдет Чакъров, потвърдиха за NOVA, че ще разговарят с цел намиране на общи приоритети за редовно правителство.

Пеевски: Заявките за правителство с третия мандат са популизъм, ПГ на ДПС няма да участва в преговори

На противоположната позиция е парламентарната група на ДПС - няма да преговарят. Председателят Делян Пеевски определя заявките за правителство с третия мандат като популизъм и скрита предизборна кампания. Той призова ИТН да върне мандата.

От ГЕРБ не коментираха, но те вече имат позиция, че ще преговарят, въпреки че не виждат шанс за правителство с третия мандат.  От ПП-ДБ ще решат какъв ход да предприемат след лидерски съвет утре.

„Това е правомощие на президента. Той е преценил на кого да връчи мандата. От нас зависи да се отнесем сериозно към него. Никой няма да е изненадан, че отново ще сложим тези въпроси, които и по-рано поставихме на масата”, обясни Явор Божанков от ПП-ДБ.

Гуцанов: БСП ще отиде на среща с ИТН при официална покана за разговори

От „Възраждане” вече няколко пъти заявиха, че няма да участват в разговори, на които са поканени ГЕРБ и ДПС. Лидерът на партията Костадин Костадинов излезе с позиция във Facebook, с която отправя критики към президента Румен Радев заради избора на партия мандатоносител.

Ще преговарят обаче от БСП, които имат общо виждане за кабинет с „Има такъв народ”. „Ще отидем на среща при официална покана. Неофициално вече сме имали разговори с ИТН . Ние приемаме третия мандат като мандат на парламента”, уточни Борислав Гуцанов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.