Те трябва да заменят френските машини

"Приключва мисията на колегите от Франция в България с днешното им участие. В четвъртък най-вероятно ще използваме хеликоптери на военновъздушните сили в Струмяни, за да може максимално да въздействаме на пожара. От петък ще работят два самолета от Швеция, които ще пристигнат предишния ден". Това заяви главният комисар на МВР Александър Джартов.

„На този етап в района на община Струмяни не може да кажем, че сме овладели пожара и че сме напълно спокойни. В сравнение с вчерашната ситуация е доста по-добре предвид това, че няма толкова силен вятър до момента. Това ни позволи да въведем екипи, които работят и на терен, освен двата френски самолета, които ни помагат”, каза той.

Бедствено положение в община Струмяни, евакуираха над 100 души от две села

Близо 120 евакуирани жители на Цапарево и Кърпалево оставиха къщите си с молитви пожарът да не достигне до тях. „Като погледнах срещу мене как гори и се уплаших. Започнах да викам на комшиите. Предупредиха ни да съберем кой каквото може за 5 минути, аз и къщата не съм си затворила”, споделя преживяното жителка на едно от селата.

През целия ден отделни огнища продължаваха да се разпалват, а на моменти, с риск и за собственото си здраве, горски служители и пожарникари успяваха да се справят със ситуацията. Засега няма опасност огънят да достигне до евакуираните села Цапарево и Кърпелево. „Голямото ни притеснение беше социалния дом за хора с психични разстройства на територията на село Каменица. Те не са евакуирани”, призна кметът на Струмяни Емил Илиев.

Според властите огънят вчера е бил невъзможен за овладяване. „Той гори като подкова. Движеше се със страшна скорост и беше само върхов. Трудно се достигаше с кола - 5-6 км ги качиха за половин час”, посочи директорът на ДГС Струмяни Росен Янев. В гасенето днес се включиха отново двата френски самолета, но утре си тръгват. На тяхно място се очаква да пристигнат шведски машини. Уговорката е те да останат докогато е необходимо.

Хеликоптер „Кугър“ се включи в борбата с огъня на българо-гръцката граница

Относно огнената стихия на границата ни с Гърция Джартов заяви, че ситуацията не е особено спокойна. „Имаме един хеликоптер на военновъздушните сили, който работи. Също така периодично колеги от Гърция ни помагат с два самолета. Но там на моменти има пориви на вятъра”. По думите на главния комисар на терените работят пожарникари, военни, доброволци и горски служители. „Утре очакваме още доброволци, предвид това, че периметърът на пожара е изключително голям. Необходим е голям брой хора”, допълни Джартов. Там пожарът продължава да настъпва в българска територия, без засега да застрашава населени места.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase