Решението е взето от Александър Бортников

Пети ден продължава украинската офанзива в руската Курска област. Русия въведе режим на антитерористична операция в три погранични с Украйна области, съобщиха в събота сутрин руските осведомителни агенции, като се позоваха на представители на властите.

Регионални губернатори и Националният антитерористичен комитет бяха цитирани да казват, че извънредните мерки ще засегнат Курска област, където силите на Москва водят боеве с нахлули на руска земя украински подразделения, и Белгородска и Брянска, посочва "Ройтерс".

Украинската инвазия в Русия: Киев не признава официално, но се твърди, че контролира газопровод

В съобщението на руските власти се посочва, че решението за въвеждането на режима е взето от Александър Бортников, ръководител на руската разузнавателна служба ФСБ, в отговор на "безпрецедентните опити на Украйна да дестабилизира обстановката в редица области".

Според агенция РИА Новости въведеният особен режим включва мерки като възможно временно преместване на местни жители към безопасни райони, ограничаване на транспорта в определени зони, засилване на охраната около чувствителни обекти и следене на телефонни и други комуникации. 

Видеоматериали, публикувани в социалните мрежи, показват украински войници, които контролират газоизмервателната станция в граничния град Суджа, откъдето руският природен газ преминава към Европа.

„Поздрави от град Суджа. Ето какви са новините: Градът се контролира от въоръжените сили на Украйна, в него е спокойно, всички сгради са непокътнати. Стратегическият обект на „Газпром” в Суджа е под контрола на 99-и механизиран батальон от 61-ва самостоятелна степна бригада. Пожелавам на всички мирно небе”, показва видеосъобщение.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase  

Източник: Владимир Сахатчиев, БТА