На този ден непременно се ядат диня и грозде

На 15 август православната църква отбелязва един от 12-те най-големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица. В храмовете в цялата страна ще бъдат отслужени тържествени литургии.

Кюстендил отбелязва "Панагия - въздигане на хляба". Българският патриарх Даниил се очаква да пристигне в града.

Хиляди вярващи от цялата страна се стичат в Бачковския манастир, за да почетат Божията майка и да се помолят за здраве, успех и спасение. Светата обител празнува и своя храмов празник. Пред чудотворната икона на Света Богородица от сутринта се извива огромна опашка от хора, които чакат да се помолят. Стотици са свидетелствата за нейните сили.

"Идваме от Казанлък. Чакахме около час, за да видим иконата. Дойдохме да се помолим за здраве на децата", заяви Василиса Филипова. 

Николета и Кристиян избрали деня на Голяма Богородица, за да си кажат заветното „Да“.
"Аз съм кръстена на днешния ден. А се оказа, че и Кристиян е кръстен на същия ден", споделя Николета. 

И двамата са от София. Заедно са от 5години. Тя е графичен дизайнер, а той се занимава с недвижими имоти. В деня на сватбата си пожелаха да са щастливи и да имат много деца. "Нашето послание към всички православни християни - пред образа на пречистата Богородица да молят каквото имат в сърцето си. И с любовта да почувстват присъствието на Света Богородица", пожела  йеродякон Евтимий. 

В Троянския манастир пазят чудотворната икона на Божията майка, която се изнася веднъж в годината за шествие. "Празникът е важен за всички християни, защото честваме отшествието на чистата Богородична душа към нейния син Иисус Христос. На днешния ден нейното представяне увенчава нейния земен живот, който е изпълнен само с чистота. На Успение Богородично нашият манастир чества и своя храмов празник", заяви архимандрит Стефан.

На Успение Богородично Варна посреща своя празник. Честванията започнаха с тържествена литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично”, а на площад „Св.Кирил и Методий” с празничен ритуал беше издигнат флагът на морската столица.

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, католици и от други християнски деноминации. Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието, на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото ѝ тяло.

Празнуваме Голяма Богородица

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния живот и отива при сина си. 

На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Разрешава се риба. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Имен ден празнуват кръстените с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава. Екипът на NOVA им честити празника и им желае здраве, късмет и благоденствие!

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase