Общо шестима души са участвали пряко в тази операция на стойност около 300 000 долара

Саботажът на руските газопроводи „Северен поток“ през 2022 г. в Балтийско море е бил одобрен на най-високо ниво в Киев, включително първоначално и от украинския президент Володимир Зеленски, съобщи днес Wall street Journal.

Според американския вестник, който се позовава на украински военни източници, взривовете в дълбините на Балтийско море са били извършени под надзора на тогавашния главнокомандващ на украинската армия Валерий Залужни, въпреки промяната на мнението на Зеленски, който настоял за спиране на проекта.

Швеция прекрати разследването за взривовете на газопроводите "Северен поток"

Тези публикации идват покрай разкритията, че германското съдебно разследване на саботажа е тръгнало по украинска следа, като наскоро е била издадена заповед за арест на професионален украински водолаз.

Идеята за саботажа възниква през май 2022 г. на среща на украински офицери, висши военни и бизнес лидери, три месеца след началото на руската инвазия в Украйна, пише американският вестник.

Общо шестима души са участвали пряко в тази операция на стойност около 300 000 долара, като всички те са били финансирани с частни средства.

Журналистическо разследване: Руски кораби били близо до "Северен поток" преди взривовете

„Украинският президент Володимир Зеленски първоначално е одобрил плана, по думите на украински офицер, който е участвал, и трима, които са знаели за него“, посочва американският вестник.

"Когато ЦРУ научило за плана и поискало от президента да го спре, Зеленски е наредил спиране“, допълва вестникът.

Валерий Залужни, по това време главнокомандващ на украинската армия, обаче пренебрегва тази заповед и екипът му променя първоначалния план.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Алексей Маргоевски, БТА