Отпечатъците са много сходни по възраст, форма и геоложко състояние

Повече от 260 динозавърски отпечатъка, открити на африканския и южноамериканския континенти съвпадат, въпреки че са разделени от около 6000 км. Това сочи проучване, проведено от Южния методистки университет (SMU) в САЩ.

В костюми на динозаври: Любопитна надпревара в САЩ (ВИДЕО)

Проучването, публикувано на уебсайта на SMU, показва, че динозаврите преди около 120 милиона години, по-точно през периода на ранната креда, са се движили между Бразилия и Камерун.

На континентите, разположени в двата края на Атлантическия океан на разстояние около 6000 км. един от друг, са открити повече от 260 съвпадащи динозавърски отпечатъка, които са се образували след разделянето на Пангея.

Откриха фосил на древен крокодил, живял преди появата на динозаврите (ВИДЕО)

В допълнение към съвпадащите отпечатъци изследователите откриват доказателства за сходни басейни, реки и езерни образувания в района на Борборема в Бразилия и Северен Камерун.

Един от учените, провели изследването - Диана Винярд заяви, че повечето от намерените вкаменелости са принадлежали на трипръсти динозаври тероподи, докато някои са принадлежали на четирипръсти завроподи и орнитоптери.

Водещият експерт на изследването Луис Джейкъбс на свой ред отбеляза, че отпечатъците са много сходни по възраст, форма и геоложко състояние.

Твърдейки, че отпечатъците са вкаменени в алувия и кални пластове на дъното на древни езера и реки, Джейкъбс заключава, че динозаврите са използвали този геоложки регион между двата континента, известни днес като Южна Америка и Африка, като преходна линия между двата континента.

Джейкъбс казва, че вкаменелостите и отпечатъците от динозаври предоставят уникална информация за видовете, които са обитавали планетата преди милиони години. Той твърди, че вкаменелостите хвърлят светлина върху детайли като местообитанията и хранителните навици на динозаврите.

„Отпечатъците разкриват поведението на динозаврите - как са ходили или бягали, с кого и в каква среда, в каква посока са вървели и къде са се намирали, когато са го правили“, казва изследователят.

Като отбелязва, че нивото на валежите по онова време е благоприятствало образуването на тропически дъждовни гори с гъста растителност, Джейкъбс добавя, че животните са дошли в басейните както от днешна Африка, така и от Южна Америка, а популациите им са се смесили.

Ученият смята, че разделянето на суперконтинента Пангея е довело до прекъсване на генетичния континиум, който е основната движеща сила на еволюцията.

Новините от друг ъгъл - последвай ни в TikTok и открий лицата зад събитията, които формират света ни!
Източник: БГНЕС