Премиерът Димитър Главчев благодари на всички парламентарни групи за предложените номинации

Екатерина Захариева и Юлиян Попов са одобрените от Министерския съвет кандидатури за член на Европейската комисия от името на Република България. Това беше решено на правителственото заседание, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

По-рано днес премиерът Димитър Главчев благодари на всички парламентарни групи за сериозното отношение по темата и за предложените номинации.

„Взехме решение да номинираме за еврокомисар Екатерина Захариева и Юлиян Попов. Искам да благодаря на парламентарните групи за сериозността по този казус. Решението ни беше трудно”, заяви служебният премиер Димитър Главчев по време на първото заседание на кабинета „Главчев 2”.

„Огледахме много допълнителни критерии, които могат да окажат влияние, но сме се придържали договора за функциониране на ЕС, писмото на Урсула фон дер Лайен и биографиите на кандидатите”, мотивира избора си премиерът. В писмото от Брюксел се посочва, че поне едната номинация трябва да бъде на жена, за да се запази балансът между половете и в следващия състав на Европейската комисия.

Радев призова двете кандидатури за български еврокомисар да са на жени

Юлиян Попов вижда няколко основни приоритета пред страната ни през следващите години. „Разбира се, темата за Шенген. Трябва да се преборим и, независимо какъв сектор ще получи България като еврокомисар, тази позиция трябва да бъде използвана”, категоричен е той.

Димитър Главчев отрече критиките, че страната ни е закъсняла в преговорите с Брюксел за избора на ресор на българската номинация. Сега пред Юлиян Попов и Екатерина Захариева предстоят интервюта с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, след които трябва да стане ясен и ресорът на следващия български еврокомисар.

 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Пресцентър на Министерския съвет