Ще останат ли в коалиция с „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”

На прага на предсрочните избори - още една политическа формация остава под въпрос. До края на днешния ден трябва да стане ясно дали „Продължаваме Промяната - Демократична България” ще се яви отново като коалиция.

Единственият отговор в коалицията се очаква от „Да, България”, които тази вечер се събират на Национален съвет. Партията поиска споразумение с няколко условия, които не бяха одобрени от настоящите им партньори - за предварителни избори за кандидатите за депутати, качествени критерии и премахване на партийните квоти.

„Да, България” решава как ще се явява на изборите

Със споразумение на масата и няколко условия от ПП-ДБ проведоха преговори за общо явяване на изборите. Но резултатите се оказват неудовлетворяващи за една от формациите

„Коалиционните партньори не се съгласиха напълно с това, което ние предложихме за предварителни избори и за качествен критерий. Въпреки това, на Националния съвет ще застъпя тезата, че не трябва въобще да се стига до каквато и да е възможност за отделно явяване, а трябва да се явим заедно”, смята Ивайло Мирчев от „Да, България”.

Част от членовете на партията обаче остро разкритикуваха „Продължаваме Промяната” заради интервю на Лена Бориславова, в което заявява, че обединението вече има договорено споразумение на чернова.

„Няма такова споразумение, което е постигнато, нито драфт, одобрен от всички преговарящи. Решението на Националния съвет довечера няма да се взима на база емоцията, а единствено на база на това доколко нашата партия е готова да отстъпи”, посочи Димитър Найденов от „Да, България”.

"Да, България" намеква за напускане на коалицията ПП-ДБ

„Няма одобрен текст от преговорните екипи. Всички трябва да бъдем доста обрани в начина, по който комуникираме. Най-лесно е да се врътнем сърдити и да кажем - не, явяваме се отделно. Но реалностите са, че трябва да бъдем обединени”, смята Мирчев.

„Да, България” би се справила достатъчно добре на едни избори, сега, самостоятелно, но дали това е добре за страната е втори разговор”, допълни Найденов.

От ПП вече заявиха, че на изборите трябва да останат обединени. Днес позиция изпратиха и от ДСБ, от която става ясно, че остават в съюза ПП-ДБ. В нея заявяват, че оценяват единството и устойчивостта на коалицията като основен фактор за създаването на антикорупционно евроатлантическо мнозинство.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase