„Всяка дупка, всяка пукнатина в тези стени символизира трагичен спомен", каза художникът Али Халифа

Насилие, война, смърт. През последните двайсет и няколко години, откакто САЩ нахлуха в Ирак,
има почти непрекъснат въоръжен конфликт между различни политически и религиозни групи в страната. Бедността и безработицата са широко разпространени. Духът на хората е паднал. Художници са решени да променят това.
 
Големите кофи с боя са единствената индикация, че тук, в багдадския квартал Ал-Фадл, има промяна.Тези мрачни стени ще станат минало благодарение на Али Халифа и неговият колектив с мистериозното име „Ефект на пеперудата”. Те са на мисия да внесат живот в занамарените квартали на Багдад с цветни стенописи. 

Защо 10 000 семейства от Камбоджа са принудени да напуснат домовете си (ВИДЕО)
 
„Това, което ме мотивира, е да получавам похвали за нашата работа. Досега почти не сме имали отрицателна реакция. Очевидно, е нещо ново както за по-възрастните, така и за по-младите хората. Но всички харесват това, което правим. Изкуството влияе върху хората”, каза Али.
 
Той и колегите му са сигурни, че когато хората ги молят да боядисат фасадите на домовете им, винаги има нещо повече от това, което е на повърхността. „Всяка дупка, всяка пукнатина в тези стени символизира трагичен спомен. Като превръщаме дупките от куршуми в цвятя, изпращаме послание, че можем да продължим напред и да загърбим лошото”, каза той.
  
А този град е видял твърде много лоши дни. Преди пет години, през 2019-та, Али е на демонстрация и създава специален стенопис. “Създадох стенописа за да помоля Обединените нации да направят нещо за нас”, каза художникът. 

Той иска да вдъхновява хората. Вярва, че моливът и четката могат да променят цвета, точно като пърхането на крилете на пеперуда. Ефектът на пеперудата е научен термин, теория. Всяка дума, всяко действие, колкото и малко и просто да е, има ефект до края на времето. Ако е добро дело, нещо може да порасне. Ефектът е траен, затова и името на проекта се нарича „Ефектът на пеперудата”. 

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase