Целта е да се подобри защитата в дивата природа на критично застрашения вид

Горилите в зоопарка в Берлин бяха включени в изследователски проект за изкуствен интелект (AI), който има за цел да подобри защитата в дивата природа на критично застрашения вид западна низинна горила. За целта в обиталището на животните бяха инсталирани три камери. С помощта на изкуствения интелект ще могат да се анализират огромни количества данни, да разпознават поведенчески модели и да се правят точни прогнози за оцеляването на вида, посочват експерти.

Рядък феномен: В Мианмар се родиха слончета близнаци (ВИДЕО)

С помощта на така наречения „Gorilla Tracker“ ще може да се идентифицират отделни животни на видеозаписи и да ги проследява за по-дълги периоди от време. Тази технология позволява прецизно наблюдение на движенията и поведението на горилите, ранно откриване на огнища на болести и бързи защитни мерки.

Западните низинни горили са категоризирани като критично застрашени от изчезване. Те са най-големите маймуни в света. Смята се, че в момента в Африка има около 300 000 екземпляра, въпреки че популацията рязко намалява.  Над половината от животните живеят в Република Конго.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Източник: "Ройтерс"