Пред NOVA говори един от известните експерти по тероризъм

Повишава ли се отново опасността от терористични атаки в Европа? В Германия се случиха три нападения само в рамките на последните две седмици. Макар и с различен профил, следите на извършителите водят към ислямистки организации.

Арестуваха четирима непълнолетни за подготовка на терористична атака в Германия

Ето я е ретроспекцията:

23 август - на градския празник в Солинген 26-годишен сириец убива трима и ранява 8 души при нападение с нож. ИДИЛ пое отговорност за нападението.

5 септември - в деня, в който се навършиха 52 години от кървавите Олимпийски игри в Мюнхен младеж стреля срещу генералното консулство на Израел и срещу сгради около него. Извършителят е известен на властите като подозрителен ислямист

В нощта срещу 6 септември 29-годишен албанец нападна полицейски участък с мачете. Разследващите обявиха доказателства за излямистки мотив.

Колко е опасно в европа? Пред NOVA говори един от известните експерти по тероризъм в света Ролф Топхофер.

„Трябва задължително да се отбележи, че има общо между събитията. Мъжът, стрелял по генералното консулство, е познавал добре Мюнхен. Наблизо се намира и национал-социалистическият документационен център. Има следа,  водеща към 5 септември 1972 г. и бруталното терористично нападение над палестински командоси срещу израелски олимпийски отбор. Не виждам случайност тук”, обясни Топхофер.

Албанец заплаши германски полицаи с мачете

На въпрос как са се променили стратегиите на терористите, той обясни следното:

„Докато в миналото Ал Кайда” се опитваше да извършва терористични операции с помощта на командоси, днес все по-често става дума за радикализиран или саморадикализиращ се индивидуален извършител. В Европа трябва да се направи много в технологично отношение, за да се изравним с американците, така че дори предварително планирани терористични операции да могат да бъдат прихванати”.

Целия разговор гледайте във видеото.