Тя ще бъде най-голямата на континента

Независимо дали става въпрос за смартфони, електромобили или лаптопи, всички те работят само с литиево-йонни батерии. Литият е търсен елемент, а Сърбия разполага с него в големи количества и с добро качество. Австралийско-британската компания "Рио Тинто" иска да го добива в западната част на страната. Местните жители обаче са скептично настроени и се опасяват, че добивът на литий ще унищожи околната среда.

„Ироничен фарс”: Коментарите около сделката между Сърбия и ЕС за добив на литий

48-годишният Златко Коканович е седмо поколение земеделски производител в Горне Неделице. „Ние сме животновъди. Всяка година продаваме около сто хиляди литра мляко. Семейството ми, петте ми деца, се издържат от това. И нямаме намерение да променяме каквото и да било“, каза Златко. 

Но световният миннодобивен гигант прави планове за долината на река Ядар заради огромните залежи на литий – ключов компонент на батериите за електромобили. "Рио Тинто" е изкупила земя и ферми в долината. Тя планира да произвежда 58 000 тона от метала годишно. Това е достатъчно, за да осигури батерии за над един милион електрически автомобила.

„Наясно сме с богатите ресурси на Сърбия и огромния потенциал. С потвърдени запаси от 158 млн. тона литиев борат това е едно от най-добре анализираните находища в Европа, като проучвания се правят още отпреди 20 години“, заяви министърът на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович Хандович.

Докато правителството настоява, че минните дейности ще бъдат съобразени със строгите екологични стандарти на Европейския съюз, опозиционните партии отхвърлят тези твърдения.

„Навсякъде по света, където и да е била "Рио Тинто", е оставила разрушения и мизерия след себе си – включително граждански войни, унищожена природа и културни паметници“,  твърди Александър Йованович, депутат от партия “Екологично въстание”.

Настроението в долината Ядар е напрегнато. „Не може да изкопаят този гроб. Аз съм готов да дам живота си, за да го предотвратя“, заяви Златко.

В момента надеждата за възможен компромис е малка или дори никаква. Местните жители нямат  вяра нито в държавните институции, нито в "Рио Тинто". Сръбското правителство заяви, че ще са необходими още две години, за да се даде окончателно одобрение на проекта.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase