Зам.- директорът на Европейския съвет за външна политика коментира новите ресори в ЕК

В опита си да се измъкне от скандала с взривените пейджъри, Унгария се опитва да прехвърли част от отговорността на други, включително и на България. Рано е да говори повече по темата, но все пак става дума за национална сигурност. Ако няма солидни доказателства, че ние нямаме общо с този случай, това няма да се отрази добре на България. Имайки предвид близките отношения на Виктор Орбан с Бенямин Нетаняху, унгарската връзка не ми се струва толкова невъзможна. Това каза зам.- директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

Тя коментира влошените отношения между България и Северна Македония в последните дни. „Езикът на вицепремиера на РСМ Николоски е недопустим. Неговото изказване не е случайно, а е част от поредица от събития, които показват последователното използване на антибългарската карта във вътрешнополитически план. Не трябва да се пропуска и опитът на премиера Мицкоски да предоговори използването на европейски средства за Коридор 8 към Коридор 10“, каза зам.- директорът на Европейския съвет за външна политика.

Чернева коментира и ресорите в Европейската комисия, както и предстоящото изслушване на българския еврокомисар. „Не очаквам да има проблеми, Екатерина Захариева има солидна кариер“, посочи тя.

11 жени поеха по пътя към върха в европейската политика

Чернева е на мнение, че ще бъде сменен унгарският комисар, тъй като страната има „доста печално име в Европа“, а самият Оливер Вархеи не може да се похвали с големи постижения в работата си. „Това ще се използва, за да се даде знак на Унгария, че прекрачи всички граници по време на нейното председателство. Пътуването на Орбан до Русия и Китай дълго време няма да бъдат забравени“, допълни още Чернева.

За италианския кандидат тя каза, че е избраник на Джорджа Мелони и партията на Европейските консерватори и реформисти. „Италианската част от тази партия гласува против Урсула фон дер Лайен, самата Мелони не я подкрепи. Въпреки това Италия получи вицепрезидентско портфолио. Това е жест на добра воля и подаване на ръка от страна на фон дер Лайен. Европейският парламент трябва да оцени това и да разбере, че правенето на мостове в тази критична ситуация в света, е по-важно от битките в Европейския парламент“, обясни Чернева.

Главчев: Ресорът, който получи България в ЕК, е доста перспективен

„Румъния получи вицепрезидентско място, защото успя да удовлетвори желанието на фон дер Лайен и смени кандидата си за комисар с жена. И защото страната имаше успешен комисар, а румънското правителство осъществи доста успешна ротация, за разлика от България. В момента Румъния е доста по-стабилна по всички критерии на Европейския съюз, включително и по големите въпроси“, посочи още Чернева.

По темата за влизането на страната ни в Шенген по суша, тя каза, че предстои да стане ясно „до каква степен Урсула фон дер Лайен ще иска да участва по-силово по този въпрос“. „Бъдещето на Шенген ще зависи все по-малко от австрийските избори и все повече от това колко стабилно ще бъде френското правителство, германската коалиция след изборите и др.“, каза още Чернева.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase