Разказва „Дойче Веле”

През април 2024 г. огромен пожар избухна на депо за отпадъци в Газипур, Индия. Горими газове се запалиха в купчината боклук. Подобна катастрофа може да се случи навсякъде. 

Остатъци от храна, пластмасови бутилки, кутии за пица. Всеки ден изхвърляме много неща. Колко точно – зависи от това къде живеем. Средният индиец изхвърля 500 гр. боклук на ден, а средният американец – 2,2 кг. САЩ са и световен шампион по генериране на отпадъци. 

Африканска компания създава павета от пластмасови отпадъци (ВИДЕО)

Купчината боклук расте с растящите градове и покачващия се стандарт на живот. Това е и част от проблема в Газипур. През 1984 година, когато депото е открито, населението било много по-малко от сега. Властите не били готови за това.
 
8 млрд. души на планетата произвеждат 2,1 млрд. тона боклук. 38% от него не попада там, където трябва. 2,7 млрд. души нямат достъп до основните услуги за управление на отпадъците.

Няма точна цифра колко такива сметища има на планетата, но са много. И тук е важно да се прави разграничението между сметища и депа.  

Какви са решенията - гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд. 

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase