От Министерския съвет съобщиха, че Държавният авиационен оператор е готов да излети

България работи с НАТО и САЩ по извеждането на сънародниците ни от Ливан. Очаква се евакуацията на българските граждани да се случи с два полета от Бейрут до летище София.

Багажът на българите в Бейрут вече е събран. Почти готови са и списъците с имената на тези, които ще се качат на първия полет. Това заяви по-рано днес министърът на отбраната.

По обед първият самолет излетя за Ливан. Служители от Външното министерство също са на борда. Обратният полет трябва да кацне на българска земя минути преди 19 ч.  

МВР е в готовност да настани в базите си тези, които няма къде да бъдат отседнат в България.

Експерти за кризата в Ливан: „Хизбула“ понесе стратегически тежки удари. Нетаняху няма да спре скоро

Осмият ден от масираните атаки започна с нови взривове. „Ситуацията в Ливан не е спокойна. Нападенията не спират, стресиращо е. През нощта в неделя отново имаше голям взрив, на около 4 км от къщата ми“, посочи живеещата в Ливан българка Анна Берро.

Съгражданите ни в Бейрут броят часовете до обаждането, с което ще им съобщят, че ще се приберат в България. „Очакваме с нетърпение обаждане за евакуация. Потеглям аз с двете ми момчета, мъжът ми остава тук, защото роднините ни са тук“, каза българската гражданка.

„Получих обаждане в 17:10 ч. в неделя следобяд и бях инструктирана да чакам. Уточнихме разстоянието, което трябва да измина, за да стигна до летището. Попитаха ме дори дали имам къде да отседна в България. Така че евакуацията върви“, заяви Петя Николова.

Българка, живееща в Ливан: Евакуацията върви, бях инструктирана да чакам

„В операцията по евакуация на българите участват Военно-въздушните ни сили, тъй като един такъв полет се нуждае от координация на международно ниво и по отношение на НАТО“, заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов.

От Министерския съвет съобщиха, че предимство ще се даде на семействата с деца и уязвимите групи. „В момента се уточняват списъците от посолството и от МВнР. Те са водещите институции. Говореше се, че два полета ще са достатъчни, но нека видим списъците и ще говорим“, допълни Запрянов.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase