Част от сънародниците ни кацнаха на летище София малко преди 19:00 ч.

Малко преди 19:00 ч. на летище София кацна първият полет с евакуирани български граждани от Ливан.

„Изключително сме благодарни за цялата организация и координация на МВнР и премиера Димитър Главчев. Свързването с хората беше много бързо. Посолството ни в Ливан свърши много добра работа. Прибрахме се живи и здрави. Досега не съм била в страна, в която да  има такава заплаха, но с всеки изминал ден, положението става все по-сериозно”, разказва наша сънародничка, пристигнала с първия полет.

Евакуацията на българите: Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан

„Искам да изкажа големи благодарности на министър-председателя и на българското посолство в Бейрут. От посолството ме приеха в 03:00 ч. през нощта, обработиха документите ми и днес вече сме в България. Отначало не приемахме ситуацията насериозно, но положението стана много лошо. Имам познати от други държави, които още не са евакуирани. Първите полети за евакуиране на чужди граждани са от Германия и България. Мои приятели от Германия споделят, че са им поискани пари, за да бъдат евакуирани в страната си”, обясни друг пътник.

По обед първият самолет излетя за Ливан. Служители от Външното министерство също са на борда. Обратният полет трябва да кацне на българска земя минути преди 19 ч. „Еърбъс А319-112” е машината, която ще прибере българските граждани от Ливан.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Виктория Гетова