С два полета на правителствения самолет от Бейрут бяха прибрани 169 души

Приключи операцията по евакуация на българите и техните семейства от Ливан. С два полета на правителствения „Еърбъс” от Бейрут бяха прибрани 169 души. Екипажите на "Авиоотряд 28" изпълниха и двата курса.

На територията на Ливан в този момент остават близо 230 български граждани, но те не са пожелали да бъдат евакуирани.

Чувството да спасяваш: Говори екипажът на правителствения самолет, евакуирал българи от Ливан

С полета във вторник вечерта бяха евакуирани 80 души.

„Това си е нашата страна! Спокойствие, мир, свобода”, сподели след кацането си в София Ани, една от пътничките на борда.

Българите, евакуирани от Ливан, стъпиха на родна земя

В студиото на NOVA Йордан Колев, който пилотира първия полет до Бейрут, обясни, че са направени оценки на рисковете, които поемат с подобен курс до ливанската столица.

„Подготовката за този полет беше доста добра. Времето беше хубаво, летището не беше натоварено. Единственото, което беше по-различно от един нормален полет, е, че ни свалиха на малка височина по-рано, защото военните заемаха горната част на въздушното пространство в близост до Бейрут”, разказва Колев.

При кацането на първия полет районът беше облитан от американски разузнавателен самолет "Боинг Пи 8 Посейдон".

Задачата и на кабинния екипаж е нелека, когато става въпрос за подобен полет.

„Екипажите са обучени да реагират във всяка една ситуация. Имаме поглед върху пътниците, бордингът се случва една идея по-бавно. Качиха се доста майки с деца, повечето бяха уплашени и нашата роля беше и да ги успокоим, да им вдъхнем увереност”, добавя ръководителят на кабинния екипаж Даяна Владимирова.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase