Това носи рискове за околната среда, свързани с добива на т.нар. критични минерали, посочват от институцията

Според Международната агенция по енергетика светът инвестира близо два пъти повече в зелена енергия, отколкото в изкопаеми горива. Това носи рискове за околната среда, свързани с добива на т.нар. критични минерали, които са изключително важни за промишлеността.

Тази седмица Общото събрание на ООН прие глобален пакт за постепенното премахване на изкопаемите горива и утрояване за възобновяема енергия до 2030 г., разказа Voice of America
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подчерта, че това е възможност за преодоляване на бедността в световен план.

В Сърбия минната компания Rio Tinto е открила находище на литий. Очаква се то да бъде достатъчно за произвоството на 1,1 млн. електрически превозни средства, пишат сръбските медии, цитирани от VOA.

Джефри Паят, помощник-държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси, каза, че проектът в Събрия отваря възможност за растеж на зелената икономика на Европа и също ще помогне да се намали зависимостта на съюза от Китай за внос на критични минерали.

С нулеви емисии на борда: Първият кораб в света, който няма негативно въздействие върху природата (ВИДЕО)

Но докато високото търсене на критични минерали създава нови възможности, активисти предупреждават за нови рискове за околната среда. Групата Climate Rights International съобщи, че никелова мина в Индонезия заплашва десетки животни и птици чрез обезлесяване и замърсяване. "Като екологична организация ние вярваме, че електромобилите са важна част от енергийния преход, но това, което се прави в Индонезия, не е непременно част от решението за климата", казва Криста Шеннум, част от CRI.

Американският технологичен стартъп Impossible Metals има за цел да събира “възли” – или агрегати от минерал, на морското дъно в район на Тихия океан, известен като зоната Clarion-Clipperton. Технологията избягва възли от места, където открива живот. „За разлика от добива на сушата, тук няма процеси на взривяване и копаене. Тези скали просто лежат на морското дъно. Така че буквално просто трябва да ги вземете", обяснява Оливър Гунасекара, главен изпълнителен директор на Impossible Metals.

Друг американски стартъп — Viridian Biometals — заменя енергоемки процеси като топене с бактерии, които могат да отделят металната руда от скалата около нея. 

Но критици твърдят, че няма безопасен начин за добив на минерали от морското дъно и призовават да се спре дейността, докато рисковете не бъдат анализирани по-добре.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America