В едната зоологическа градина хищниците са били хранени със сурово месо, закупено от близките ферми

47 тигри, една пантера и три лъва, заразени с птичи грип, загинаха в два зоопарка в Южен Виетнам, предаде CNN.

Едното огнище се намира в зоологическата градина Vuon Xoai в град Биен Хоа. Там са починали 20 тигъра, сред тях няколко малки, и една пантера. Държавната медия VNExpress цитира пазач в зоопарка, който казва, че животните са били хранени със сурово пиле, закупено от близките ферми. Управителят на Vuon Xoai заяви, че тигрите са били много слаби, отказвали са да ядат и след няколко дни боледуване са починали. Взетите проби са показали, че хищниците са били заразени с вируса H5N1.

Повече от 20 други тигъра са били изолирани за наблюдение. В зоопарка има около 3000 други животни, включително лъвове, мечки, носорози, хипопотами и жирафи.

Персоналът също е тестван за наличие на птичи грип, пробите са отрицателни, съобщи още VNExpress.

След серия смъртни случаи: Малайският тигър е напът да изчезне от дивата природа

Второто огнище се намира в зоопарка My Quynh Safari, в близката провинция Лонг Анг. В рамките на една седмица през септември там са починали 27 тигри и три лъва.

Вирусът на птичия грип е идентифициран за първи път през 1959 г. и се превърна в широко разпространена и силно смъртоносна заплаха за птиците. Оттогава еволюира и през последните години H5N1 беше открит в нарастващ брой животни - от кучета и котки до морски лъвове и полярни мечки.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петрова
Източник: CNN