Те призовават за незабавни мерки

Местни екоактивисти и жители на островите Сан Бернардо, Колумбия, наблюдават как бреговете им постепенно изчезват. Те призовават за незабавни мерки, тъй като покачването на морското равнище застрашава домовете и начина им на живота, разказва Voice of America.

Себастиан Мартинес, жител на остров Санта Круз, строи нова къща за семейството си, специално проектирана да устои на настъпващите приливи. Издигната на колове и подсилена с бетонни стени, къщата трябва да "оцелее" след постоянните наводнения – проблем, който преди се е появявал само през дъждовния сезон. На този малък остров с площ от едва един хектар живеят около 600 души. Докато строи дома си, Мартинес се тревожи дали всичко това ще оцелее, когато синът му порасне.

„Нивото на морето се покачва все по-бързо и се ускорява с всяка изминала година“, каза океанографът Рафаел Торес Пара. 

Цената на бездействието: Климатичните промени, които изискват незабавно внимание

В опит да спре ерозията, местният активист Адриан Карабальо е засадил 1400 мангрови фиданки през последната година на два от островите. Мангровите корени действат като естествени бариери, предпазващи острова от вятъра и вълните. „Мангровите гори помагат да намалят въздействието на прибоя“, обяснява Карабальо. „Но ако вълните ги счупят и ударят острова, ще бъдем засегнати", допълва той. Мартинес настоява местните власти в Картахена да укрепят инфраструктурата на острова, за да защитят общността от заплахите, свързани с покачващото се морско равнище, завършват от VOA.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Voice of America