Един погубен живот може да спаси до осем други, припомнят организаторите

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, съвместно с 36 мотоклуба и фондация „Искам бебе“, организираха мотошествие и концерт на площад „Народно събрание“ в подкрепа на донорството и трансплантациите и под надслов „Да! За живот!“. Инициаторите на събитието припомниха, че един погубен живот може да спаси други осем.

Събитието стартира с мотошествие, с което се закрива мотосезон 2024 от софийските мотоклубове в подкрепа на донорството и трансплантациите. Шествието тръгна в 9 ч. от сградата на НИМ, премина през бул. „България“ и „Орлов мост“ и стигна до площад ,,Народно събрание’’.

В 12 ч. беше даден старт на официалната част на събитието. Водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ Иванка Динева връчи специални благодарствени плакети на медици, официални лица и хора, които подкрепят каузата. В 17 ч. всички участници тръгнаха с мотошествие по бул. „Цариградско шосе“.

В Европейския ден на донорството: ВМА добави още шест имена в "дървото на живота"

„Днешната инициатива я припознаваме като наша, тъй като сме свикнали да чуваме едни приказки, че сме донори, които се разхождат по улиците или са безотговорни. Нека всеки си даде сметка и помисли още приживе, ако не дай си Боже се случи нещо с него, то дали би имал против неговият живот да продължи след това, да даде от своя живот на друг“, сподели Митко Рашков. 

„В момента можеш да декларираш предварително само отказа си, в други държави се декларира предварително съгласието. Нека да има още един списък - на далите своето съгласие“, допълни Иванка Динева, изпълнителен директор на ИА "Медицински надзор".

Целта е да се повиши осведомеността за значението на донорството на органи за спасяване и подобряване на живота на нуждаещите се пациенти, за които трансплантацията е единствен шанс за живот.

У нас трансплантация на орган очакват 836 граждани. 770 са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 22 очакват сърдечна трансплантация, 19 пациенти се нуждаят от трансплантация на черен дроб, а 10 - от трансплантация на бял дроб.

 

Източник: БГНЕС