Очаква се извънредно заседание на Столичния общински съвет

Нов спор в Столичната община между ГЕРБ-СДС и кмета Васил Терзиев. На брифинг в сряда общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС алармираха за редица проблеми, като липса на договори за пътна маркировка в столицата, скъпи антипаркинг колчета и предпазни парапети. По искане на групата в четвъртък предстои извънредна сесия, на която да бъде изслушан кметът Васил Терзиев за проблемите с трафика в столицата. 

„Договорите за пътна маркировка са изтекли през лятото, но още няма нова процедура по Закона за обществените поръчки“, посочи третият в листата на ГЕРБ-СДС в 25 МИР Георги Георгиев. В същото време, по думите му, има сключен договор за инхаус, за пряко възлагане, по силата на който значително поскъпват боята за маркировка, както и предпазни елементи.

Снимка: БГНЕС

„София вече е градът на „златните колчета и парапети“ - по този договор, те вече са три пъти по-скъпи“, съобщи Георги Георгиев, като уточни, че се позовава на официални данни на сайта на общината. Според него преди управлението на сегашния кмет едно антипаркинг колче е струвало 18.68 лв., а сега - 51.34 лв., като годишно общината полага около 4000 от тези колчета. Предпазният парапет е бил 82.60 лв., а вече е 182.28 лв.

„Договорът при тези цени води до загуба от над половин милион лева на година. Ще сезираме Агенцията за държавна финансова инспекция и "Икономическа полиция“, подчерта общинският съветник от ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош.

В своя публикация във Facebook кметът Терзиев съобщи, че твърденията за завишени цени на маркировката са неверни и „без грам знание по материята“. 

По-късно в свое изявление Терзиев заяви, че за пореден път се вижда упорство да се измислят проблеми и да се отклонява общественото внимание от големите такива. „Златен град, златни колчета, златни ограждения, какво друго да бъде“, каза той относно обвиненията, отправени от ГЕРБ-СДС. 

„Чакат ни много други проблеми, които да решаваме, но колегите пак се занимават с техните измислени теми. Аз затова се смея, всеки ден е едно и също. Вече не мога да смогна да правя factcheck на всички неща, които изсипват в публичното пространство. Да се обясняваме всеки ден за грешки, които са ги направили и създатели те. И после казват: „Терзиев, администрацията и общинските съветници какво правят и защо не са ги решили?“, допълни кметът на София. 

Според общинския съветник от ПП-ДБ-СС Борис Бонев изнесеното от ГЕРБ-СДС е невярно. „Сравнявани са числа от договори от 2019 г. със съвремието. Всички знаете, че за тези пет години инфлацията и цените на материалите и труда се повишиха значително. Но по-интересното е, че това е оферта, дадена от общинското предприятие „Софинвест“, чието и предишно, и настоящо ръководство беше избрано и посочено от ГЕРБ-СДС“, казва той. 

„Договор със „Софинвест“ трябваше да се сключи много по-рано, а не в края на лятото. Но си спомням добре, че предишния ден се смени ръководството. Може само да си представите какви планове и мисли имат нашите опоненти“, каза заместник-кметът по „Транспорт и градска мобилност" Илиян Павлов. Той уточни, че се работи по създаването на дружество към общината, което да се грижи изцяло за маркировката в града. 

Редактор: Камена Георгиева
Източник: Нелли Желева, БТА