Мъжът е бил подготвен за сърдечна трансплантация

Кошмарен сценарий се разигра в болница в Кентъки. Донор на органи се събуди на операционната маса по време на подготовка за трансплантация. Лекарите се готвели да извадят сърцето му. „Тази сутрин донорът Томас Ти Джей Хувър се е събудил по време на процедурата за сърдечна катетеризация“, заяви служителят на здравната организация KODA Николета Мартин. Според записите в досието на случая полагащите Хипократова клетва просто са успокоили Хувър и са продължили с плановете си да вземат органите му.

Инцидентът кара няколко членове на екипа на KODA да подадат оставка. „Посветила съм целия си живот на донорството и трансплантацията на органи“, казва Мартин пред NPR. „Сега съм много уплашена, че тези неща са позволени да се случват и няма мерки за защита на донорите“, допълва тя.

Сестрата му посочва, че Хувър е отворил очи, докато са го извеждали от интензивното отделение и са го вкарвали в операционната. „Сякаш това беше неговият начин да ни каже: „Хей, все още съм тук“, казва пред NPR Дона Рорер.

В ЗНАК НА ПОЧИТ КЪМ ДОНОРИТЕ: Засадиха 17 рози пред НДК

Лекарите ѝ обяснили, че това движение е на рефлексите и не означава, че мъжът е все още жив. Състоянието му шокира няколко медици  в операционната зала и кара двама от тях да откажат да участват.

Служителите на KODA отричат някой от членовете на организацията да е инструктирал лекарите да извършат операция по отнемане на органи от жив пациент. Николета Мартин казва, че е била шокирана да разбере, че донорът преди това е показвал признаци на живот, докато лекарите са изследвали сърцето му, за да видят дали е годно за трансплантация.

Главният прокурор на щата Кентъки заяви, че следователи разглеждат въпроса. Федералната администрация за здравни ресурси и услуги също разследва твърденията.

В крайна сметка Хувър оцелява и в момента живее със сестра си. Той се е възстановил по чудесен начин, въпреки че все още има някои проблеми с паметта, ходенето и говоренето.

Редактор: Камена Георгиева
Източник: New York Post