Постоянният представител на Пхенян в ООН определи твърдението на Сеул като "неоснователен слух"

Северна Корея отрече снощи информацията, че предоставя войски на Русия, които биха могли да бъдат използвани в конфликта в Украйна. Постоянният представител на Пхенян в ООН определи твърдението на Сеул като "неоснователен слух".

"Що се отнася до т.нар. военно сътрудничество с Русия, моята делегация не смята за необходимо да коментира тези неоснователни тенденциозни слухове", заяви севернокорейският представител на сесията на Общото събрание на ООН, която се проведе късно снощи в Ню Йорк.

Рюте: Изпращането на севернокорейски войски в Украйна може да доведе до ескалация на конфликта

Твърденията на Сеул "имат за цел да опетнят имиджа на КНДР и да подкопаят законните, приятелски и сътруднически отношения между две суверенни държави", добави той.

По-рано вчера Южна Корея привика руския посланик в Сеул, за да поиска "незабавното" изтегляне на войниците, изпратени според Сеул от Пхенян, за да подкрепят Москва във войната ѝ срещу Украйна, съобщи южнокорейското министерство на външните работи.

Около 1500 севернокорейски войници от специалните сили вече са в Русия, за да се аклиматизират, и се очаква скоро да заминат на фронта, съобщи в петък южнокорейското разузнаване. Според него се очаква да бъдат изпратени общо около 12 000 войници.

Южна Корея: Северна Корея е изпратила войски, за да подпомогне Русия във войната срещу Украйна

Националната разузнавателна служба на Южна Корея публикува и подробни сателитни снимки, които според нея показват първото разполагане на севернокорейските войски. Сеул обмисля да изпрати делегация от служители на военното разузнаване в Украйна, които да наблюдават разполагането на севернокорейски сили.

Южна Корея и САЩ отдавна твърдят, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун изпраща оръжия на Русия за използване в Украйна.

Редактор: Цветина Петкова
Източник: Асен Георгиев, БТА