Хитовата поредица е дело на белгийският художник Ерже (Жорж Реми)

„Тентен е просто моето второ аз“, е написал белгийският художник Ерже (Жорж Реми) върху корицата на един от старите и редки комикс албуми с героя му Тентен, които бяха предложени на търг тази сряда в Париж, съобщава АФП. Тази разпродажба на аукционна къща „Тажан“ предлага екземпляри от колекция, събрана от Фелипе Ортис-Патисо, който произхожда от династия колекционери, започнала с неговия боливийски прадядо.

Акцентът е уникален екземпляр на „Тентен в Америка“ от 1932 г., издаден от „Пти Вентием“ и оценен на 200 000 евро.

На 5 декември 1933 г. Ерже надписва много лично посвещение на един от своите приятели и наставници – абат Шарл Елсен, скаутски капелан в католическото училище „Сен Бонифас“ в Брюксел, където художникът прекарва пет години. „На господин абат Елсен, в памет на хубавите години, прекарани под негово ръководство, за приключенията в горите на Соан в Алпите и Пиринеите. Освен това, Тентен е просто моето второ аз, което би продължило по този път, докрай“, пише авторът в посвещението.

„Женската сила“: Излиза биографичен комикс за Тейлър Суифт

„Смятаме, че този екземпляр на „Тентен в Америка“ е единствено копие, което Ерже е поръчал да бъде отпечатано специално за абат Елсен“, каза пред АФП експертът от търга Даниел Перес.

Много от 75-те албума, които се продават, са в почти ново състояние, което позволява да се видят оригиналните цветове на кориците. Такъв е случаят с екземпляра от оригиналното издание на „Тинтин в Конго“ от 1931 г., отпечатано в няколко хиляди тираж. Оценено на 100 000 евро, то е подписано с „Тентен“ от Ерже и с „Милу“ от годеницата му Жермен.

На 6 ноември „Тажан“ ще продава и оригинална печатна плоча за комикса „Падащата звезда“, рисуван през 1941 г. Оценката е от 400 000 до 500 000 евро.

Редактор: Цветина Петрова
Източник: Христо Кьосев, БТА