„Ферментиралата храна е много силен пробиотик“, подчерта молекулярният биолог проф. Милена Георгиева

Медицината на дълголетието е нова парадигма в съвременната биомедицина, при която най-новите достижения се прилагат, за да се борим със свързаните с остаряването заболявания“, каза в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS молекулярният биолог от БАН проф. Милена Георгиева.

По думите ѝ това са всички социално значими заболявания – диабет, рак, невродегенеративни заболявания, Паркинсон, Алцхаймер, депресия и други. Сред тях се включват и сърдечно-съдовите заболявания. Георгиева подчерта, че това са състояния, които могат да бъдат предотвратени.

„Това е и нашата мисия – да започнем превенцията по-рано“, каза проф. Георгиева.

Проф. Милена Георгиева: Можем да живеем над 90 г.

„Освен учени, ние сме и хора, които адресират биоетични проблеми, свързани с това тези технологични постижения да станат достъпни за повече хора. Работим за достъпност на тези технологии“, добави тя.

По думите ѝ по време на Делфийския икономически форум е била поставена темата за здравето. Според нея държавата трябва да бъде основен пионер в тази сфера, за да може да създаде правилна система за профилактика и превенция. След това медицинските центрове трябва да прилагат тази стратегия.

„За съжаление, България се намира на много неблагоприятно място по продължителност на живота в сравнение с останалите европейски държави. Ние сме на последно място, което е изключително тъжно, като се има предвид, че се намираме в географска ширина, която предразполага да бъдем зона на столетници“, посочи проф. Георгиева.

Силвена Роу: Подходящата храна и упражнения могат да намалят биологичната ни възраст

Тя подчерта, че начинът на живот определя как ще остаряваме и как ще се проявяват заболяванията, свързани с възрастта.

Проф. Георгиева припомни, че през 2021 г. Световната здравна организация класифицира остаряването като болест. Това предизвикало дискусия дали е правилно един еволюционен процес да се определя по този начин. По думите ѝ било достигнато до заключението, че болест са всички състояния, асоциирани с ускорено биологично остаряване.

Проф. Георгиева също така отбеляза, че храненето има ключова роля за процеса на остаряване. Според нея в Япония, която е сред страните с най-висок дял на столетници, над 50 милиона души започват деня си с българско кисело мляко.

„Ферментиралата храна е много силен пробиотик“, подчерта тя.

Антонина Дуриданова: Не само гените, а и начинът на живот помагат на здравето и красотата

„Когато говорим за красота, ние, учените, се опитваме да бъдем лакмус за тази среда, защото тя се превръща в модерна тенденция, която често бива изкривявана. Това се случва и с разкрасителните процедури, част от естетичната дерматология. Хората трябва да разберат, че красотата е равнозначна на здраве. Здравето, красотата и младостта започват отвътре навън“, каза още проф. Георгиева.

Според нея грижата за външния вид е важна, но не трябва да преминава определени граници.