Когато е завършен в края на 2022 г., "Тианхъ" се очаква да тежи около 66 тона

Китай изстреля основния модул на първата си постоянна космическа станция, съобщиха световните агенции. Модулът "Тианхъ", Небесна хармония, беше изведен в орбита от ракета "Чанчжън 5В" от космодрума Вънчан.

Това е първата от 11 мисии за изграждане и оборудване на космическата станция за екипаж от трима души. При следващите десет мисии ще бъдат изстреляни още два модула, ще има четири товарни полета за доставки на оборудване и четири пилотирани мисии.

Най-малко 12 астронавти се обучават да летят до станцията и да я обитават, както ветерани от предишни мисии, така и нови, включително жени.

Когато е завършен в края на 2022 г., "Тианхъ" се очаква да тежи около 66 тона - доста по-малко от Международната космическа станция, чийто първи модул беше изстрелян през 1998 г., и ще тежи около 450 тона, когато е завършена.  Модулът ще има порт за скачване и ще може да осъществи връзка с мощен китайски спътник.На теория може да се разшири с още два модула.

60 ГОДИНИ СЛЕД ГАГАРИН: Корабът "Союз Ем-Ес 18" се отправи към МКС (ВИДЕО)

Основният модул на китайската космическа станция ще е приблизително с размера на американската станция от 70-те години "Скайлаб" и на бившата съветска "Мир", която действа 14 години от 1986 г.