На среща в Доха днес либийската опозиция ще настоява пред световните сили, че единственият изход от кризата е оттегляне на Муамар Кадафи от власт...

На среща в Доха днес либийската опозиция ще настоява пред световните сили, че единственият изход от кризата е оттегляне на Муамар Кадафи от власт. В навечерието на първата среща на международната контактна група за Либия, бунтовниците няма да отстъпят от основното си искане за незабавно прогонване на Кадафи и синовете му от Джамахирията.


Преходният национален съвет, сформиран от съпротивата в Бенгази, ще търси пълна легитимация пред целия свят като законно правителство на Либия. Подобно стъпка от страна на международната общност ще позволи на Съвета да получи милиарди долара от замразените либийски авоари в Съедининети щати и Великобритания.


Към момента Преходният национален съвет е признат само от Франция, Италия и Катар. На предишната конференция за Либия в Лондон преди 2 седмици бунтовниците не участваха в преките разговори.


В Катар обаче се очаква техните представители да получат думата по редица въпроси.


На срещата в Доха ще бъде обсъдено и исканото от Франция и Великобритания засилване на въздушните удари на НАТО срещу позициите на режима на Кадафи. Според Париж и Лондон разполагането на повече бойни самолети за защита на гражданското население е крайно наложително.