Партията е събрала 49.9% от гласовете. Това означава, че ще има 326 от общо 550 места в парламента...

В Турция управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Ердоган печели вчерашните парламентарни избори.

 

Партията е събрала 49.9% от гласовете. Това означава, че ще има 326 от общо 550 места в парламента.

 

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия получава 25.9%, а трета е Партията на националистическото действие с 13%.

 

Другите партии не успяха да преминат 10-процентната бариера. В състава на новия парламент ще влязат и 36 депутати от прокюрдската Партия за мир и демокрация, участвали като независими кандидати.

 

По закон те могат да сформират парламентарна група. Спечелилата партия на премиера Ердоган, която е на власт от 2002 година, ще може да сформира сама правителство.

 

Въпреки внушителната си победа обаче тя няма необходимите й за промяна на конституцията 330 гласа и ще трябва да преговаря с опозицията за това.

 

Веднага след изборите, министър-председателят заяви, че с победата му са спечелили \"също Газа, Палестина и Ерусалим\". Ердоган, чиято партия е обвинена от светските среди в Турция в ислямизация на турското общество, увери също, че ще бъде \"гарант за всички начини на живот и вяра\" в Турция.

 

Той обеща, че ще търси консенсус с опозицията и гражданската общество за \"нова либерална конституция, достойна за Турция\". Ердоган заяви, че новият основен закон ще бъде изграден на принципите на демокрацията и плурализма.