Кариерата му е изпълнена както с изобилие от успехи, така и с поредица от скандали...

Противоречивата кариера на Гълъбин Боевски е изпълнена както с изобилие от успехи, така и с поредица от скандали.

 

Премеждията му започват през 1995 година, когато е спрян от участие на Мондиала в Китай заради употреба на забранени вещества.

 

Наказанието от две години е изтърпяно, а завръщането на подиума победоносно - европейска и световна титла, които носят на Боевски признанието да бъде спортист номер 1 на България за 1999 година.

 

Една по-късно вече е и олимпийски шампион в Сидни. Титлата обаче остава на заден план заради грандиозния допинг скандал, в който са въвлечени трима национали по вдигане на тежести.

 

Гълъбин застава начело на групата, която открито обвинява за провала най-успешния български треньор в щангите, Иван Абаджиев. През 2003-та обаче идва поредния удар, компрометирал тотално спортното величие на Боевски.

 

Манипулиране на допинг проби и доживотна забрана да се занимава с вдигане на тежести, която на практика слага край на активната му спортна кариера.

 

Впоследствие санкцията е намалена на осем години, а Боевски губи делото в Спортния арбитраж в Лозана срещу Международната федерация по вдигане на тежести.