По повод нови находки в древното селище Рациария...

 

Скандал между археолози  избухна по повод нови находки в древното селище Рациария до видинското село Арчар. Ръководителят на проучванията Красимира Лука показа за новините на нова част от главната улица на античната столица на римската провинция Дакия близо до Видин.

 

Повече от 20 години древната столица на Дакия - Рациария е оставена почти без проучвания и е системно разрушавана от иманярите. Сега археологът Красимира Лука работи с бригада доброволци почти без средства.

 

„Имам удоволствието да стъпя, може би за първи път отпреди 2000 години върху главната улица на провинция Улпи Траяна Рациария, която с помощта на доброволци успяхме да разкрием частично – много добре запазена, на около 500 м от предполагаемата площ на града, т.е. Рациария е два пъти по-голяма от досегашните предположения, доказателство за което е тази улица. Тя излиза точно срещу разкопаната 90-те години от италианска експедиция порта и мисля, че ще покаже след себе си и основите на някои големи административни сгради\" сподели Лука.

Археолозите в района на Видин обаче сигнализираха, че Лука работи на обекта без разрешение, така наречения открит лист от Министерството на културата. Това е равносилно на престъплението незаконни разкопки.

 

Видинските археолози обявиха, че ще сигнализират за липсващия открит лист в МВР и прокуратурата. Красимира Лука от своя страна беше категорична, че разполага с разрешително и обяви че държавата умишлено не финансира проучване, за да стимулира трафика на антики за Европа. Нова телевизия продължава да следи развитието на случая.