150 влака ще бъдат спрени от движение, а цените на билетите от 1 януари ще се увеличат...

На 24 ноември всички пътнически и товарни влакове в страната ще спрат да се движат от 8 сутринта до 16 следобед. Това е единодушното решение на синдикатите в отговор на плана за спасяване на БДЖ от фалит.

 

В края на миналата седмица стана ясно, че ръководството на БДЖ възнамерява да освободи 2000 служители от железницата. 150 влака ще бъдат спрени от движение, а цените на билетите от 1-ви януари ще се увеличат с 9 и 15% по различните направления. 


На 24 ноември всички влакове ще спрат да се движат, защото според синдикатите съкратените служители в железниците ще са повече от плануваните от управата на БДЖ - 2000 души.


Според железничарския синдикат масовите уволнения в железницата ще застрашат сигурността на пътниците.
Спирането на 150 влака и разредените разписания ще оставят цели райони в страната без достъпен транспорт, твърдят синдикалистите.


Синдикатите разкритикуваха и решението на управата на железницата да предложат за приватизация товарните превози към БДЖ.


По думите на Петър Бунев за месец пропуснатите ползи на БДЖ от товарните превози надхвърлят един милион.
Синдикатите обявиха, че от обща стачката може да прерасне в безсрочна, ако правителството и шефовете на БДЖ не потърсят компромисни решения за излизане от кризата в БДЖ. Синдикатите ще настояват и за подписване на колективния трудов договор на работниците в железницата.