Допълнителното плащане да засегне цялата индустрия и битовите потребители с нулеви сметки...

От юли догодина се предвижда въвеждане на \"такса електромер\". Допълнителното плащане ще засегне индустрията и евентуално битовите потребители с нулеви сметки, съобщиха от енергийната комисия. За предприятията таксата ще зависи от използваната мощност.

На този етап по-съществено е да дисциплинираме индустрията в присъединената мощност, която тя заявява и да плаща реалните цени, които потребява, заяви председателят на Държавната енергийна комисия – Ангел Семерджиев.

Той обясни още, че таксата ще засегне само тези с нулево потребление, докато сметките на тези, които не са с нулево потребление ще бъдат облекчени.

Комисарите са изчислили, че процента на домакинствата, които не използват ток, но имат възможност да го направят във всеки момент, в който им потрябва е значителен. За всяко енергодружество обаче бройката е различна и затова ще е различна и сумата.

Припомняме ви, че в края на миналата година \"такса електромер\" за своите абонати поиска компанията, която обслужва Югоизточна България. Тяхната идея беше да се плаща по лев и 80 на месец. Тогава те се аргументираха, че абонатите, които не ползват ток в региона са около 20 на сто. Сред тях са и собствениците на вили, които посещават имотите си сезонно. Промените в енергийния закон предвиждат и възможността токът ни да бъде отчитан на период по-дълъг от един месец.

От енергийната комисия са категорични, че промяна на отчетния период трябва да има единствено, ако това е по желание на потребителите и при индивидуални условия.

Припомняме ви, че тримесечното отчитане на електромерите, въведено в Западна България, претърпя провал и беше отменено.