По непотвърдена информация, най-малко шестима души са били убити...

Сирийската армия започна масирана офанзива срещу предградия на Дамаск. Около 2 хиляди военни, подкрепяни от 50 танка, рано тази сутрин са влезли в източните квартали на столицата, само на 5 километра от центъра й.

 

По непотвърдена информация, най-малко шестима души са били убити. Това е най-голямата операция срещу бунтовниците от началото на протестите срещу режима преди 10 месеца, твърди опозицията.

 

Части на сирийската армия с танкове са влезли и в град Ранкос, на 30 километра северно от Дамаск. Активисти твърдят, че от града се издигат стълбове гъст, черен дим.

 

До ескалацията се стигна след като Арабската лига прекрати наблюдателната си мисия в страната. Това е сигнал, че усилията на съседните държави са се провалили, коментират анализатори. Те очакват ситуацията в Сирия да бъде обсъждана в Съвета за сигурност на ООН – нещо, което Дамаск се опитва да избегне.

 

Западните сили, Арабската лига и сирийската опозиция ще се опитат да убедя Русия да не блокира резолюция за мирен план. Очаква се документът да бъде гласуван следващата седмица. Под въпрос остава дали той ще има задължителен или пожелателен характер.

 

Според наблюдатели е малко вероятно резолюцията да бъде подобна на тази, приета за Либия, която допускаше външна интервенция.