Френският президент обяви въвеждането на данък върху финансовите транзакции...

Френският президент Никола Саркози обяви въвеждането на данък върху финансовите транзакции. В телевизионно интервю, което беше излъчено по девет телевизионни канала снощи, Саркози обяви, че таксата в размер на 0.1 на сто ще влезе в сила независимо дали останалите европейски страни ще последват мярката. Що се отнася до президентските избори, Никола Саркози, който все още не се е кандидатирал официално, намекна, че ще го направи.

Обстановката в еврозоната се стабилизира и Европа вече не е изправена на ръба на пропастта. Това обяви в телевизионно интервю, излъчено едновременно по няколко френски телевизии снощи президентът Никола Саркози.

Никола Саркози обяви пакет от мерки, насочени към повишаване на конкурентоспособността на френската икономика и намаляване на безработицата. Сред тях е противоречивата такса върху финансовите транзакции. Френското и германско предложение за подобен данък бе сред причините Великобритания да наложи вето, през декември, върху подготвяните промени в европейското законодателство.

Сред другите антикризисни мерки, които обяви Никола Саркози е и увеличаването на данък добавена стойност с 1.6 на сто до 21.2 на сто. Целта е да се гарантира социалната защита на хората, след като вноските на работодателите за социално осигуряване бяха намалени. Никола Саркози даде и най-силният досега сигнал, че смята да се кандидатира за президентските избори, които ще се проведат през април.