Списък с имената на 85 от най-големите длъжници, e изложен пред сградата на Общината...

Все повече фирми изпитват трудности не само при покриването на месечните разходи за дейността си, но и при плащането на местните данъци и такси. В публичния списък с длъжниците в Силистра почти всички неизрядни платци към местната хазна са фирми.

 

Близо 5  млн. лв. са просрочените задължения към местната хазна. Списък с имената на 85 от най-големите длъжници, e изложен пред сградата на Общината. Неплатилите са предимно фирми, задлъжнели за 5 години назад, със суми от 5 до 88 хиляди лева.

 

„28 вече са дадени на частен съдебен изпълнител, към другите предстоят подобни действия, ако те не предприемат спешни действия към издължаване или подписване на споразумения за разсрочено плащане\", обясни Мирослав Калинов-директор на дирекция „Финанси\".

 

Нетрадиционната мярка среща пълната подкрепа на силистренци, които от началото на месеца се редят на опашки пред данъчната служба, за да си платят налозите.

 

„Трябва и санкции да се вземат за тези, да им се бръкне в джоба, за да им дойде акълът, как ние пенсионерите си плащаме данъците, трябва да дойде да си плати данъка\", възмутен е Климент Стефанов.

 

„Те имат възможности и трябва да бъдат изрядни\", категорична е Анка Нейкова.

 

Не малка част от фирмите, озовали се на стената на срама обаче не скриват, че заради финансови затруднения, не могат да платят дължимите налози. Сред тях е и тази фирма за печатни изделия, чиито задължения към местната хазна надхвърлят 11 000 лв.


„Малките фирми като нас са стигнали дотам, че можем да изработваме  само и единствено заплатите на служителите си. Преценили сме, че най-важното в този момент е тези хора да могат да нахранят семействата си и всичко останало го отлагаме за бъдещ период. Декларирали сме си своите данъци и ще ги платим когато е възможно\", каза Тошко Тодоров – собственик на фирма за печатни изделия.

 

От началото на месеца от местни данъци и такси в общинската хазна са постъпили  малко над 160 000 лв. Сумата е събрана предимно от граждани.

 

Репортер: Анелия Петрова
Оператор: Александър Леви