Той събра 991 от гласовете във Федералното събрание от общо 1244.

Германското Федерално събрание избра бившия пастор и правозащитник от някогашната комунистическа ГДР Йоахим Гаук за президент на Германия. Той събра 991 от гласовете във Федералното събрание от общо 1244. Германците очакват новия държавен глава да възстанови авторитета на президентската институция.

Бившият пастор от някогашната ГДР става третият президент на страната в рамките само на две години. Досегашният държавен глава Кристиан Вулф подаде оставка заради обвинения, че е злоупотребявал със служебното си положение. Избирането на Йоахим Гаук, който ще бъде 11-ят президент на Германия, бе предизвестено, тъй като зад него застанаха основните политически сили.

Съперникът на Гаук, 73-годишната журналистка Беате Кларсфелд, подкрепяна от партия \"Левите\", получи само 126 гласа. Кандидатурата на бившия пастор бе издигната от канцлера Меркел, но той бе подкрепен както от управляващата коалиция на християндемократите и свободните демократи, така и от опозиционните партии на социалдемократите и зелените.

Въпреки че президентът в Германия има до голяма степен церемониални функции Германците очакват Йоахим Гаук да възстанови авторитета на президентската институция. Бившият пастор от източната част на страната стана известен с дейността си в защитата на правата на човека и околната среда. След обединението на Германия той застана начело на комисията за архивите на източногерманската тайна полиция Щази.